Atunci cand vorbim despre simboluri si simbolism ne confruntam de obicei cu doua atitudini total diferite cu privire la aceasta tema
Pentru unii acest subiect este complet invechit si "antichizat", un lucru de care nu mai poate fi preocupat nici un om rational al zilelor noastre.
Altii se situeaza la cealalta extrema si considera ca simbolismul este cheia intelegerii universului spiritual
Omul are nevoie de simboluri pentru a aduce incomprehensibilul in sfera tangibilului si pentru a se putea ocupa astfel indeaproape de el.
Simbolurile si metaforele isi fac simtita prezenta si in limbajul cotidian, precum si in proverbe si expresiile idiomatice.
Prin urmare ele au patruns si in fluxul imagistic amenintator al reclamelor, in sloganele si insemnele politice, in parabolele din universul spiritual religios, in iconografie si in criptogramele culturilor exotice si preistorice, in obiceiurile de natura juridica si in obiectele de artizanat, in creatiile literare si in personajele istorice - indeosebi atunci cand un "suport semantic" (semnificant) transmite o informatie care transcede forma sa exterioara superficiala.
Verigheta, crucea, drapelul national, luminile semaforului, trandafirul, vesmantul negru de doliu, lumanarea de pe masa de sarbatoare, nenumarate obiecte, gesturi, imagini si figuri de stil asociaza ideile cu semnificatiile.
Abstractizarea profunda si rationalizarea universului nostru intelectual par sa sece ceea ce candva era un flux nesfarsit de simboluri. Fireste, limbajul computerelor nu se poate nici el dispensa de simboluri.
Acum plasticitatea vechilor sisteme de gandire si a structurilor intuitive face loc insa, vazand cu ochii, unei noi "ordini" simplu construite, care nu mai contine nici-un mesaj direct, ci trebuie invatata
Volumul isi propune sa-l familiarizeze pe cititor cu simbolurile cele mai semnificative ale istoriei civilizatiei.