Dragostea. Gene egoiste, chimie sau romantism
Ce este dragostea? Cum poate fi explicat ceva atat de intim, de misterios, de minunat?
Autorul nu isi propune sa ne dezvaluie vreun mare adevar filosofic, nici sa ne ofere sfaturi practice. Nu ne invata cum sa avem orgasm sau cum sa scapam de gelozie.
Nu ne spune ca femeile gandesc cu o alta parte a creierului decat barbatii, nici nu ne arata cum sa ne salvam relatia. In schimb, ne ajuta sa intelegem comportamentul sexual si social, dar si mecanismele din spatele unor reactii pe care le consideram normale si firesti.
In cautarea raspunsului la intrebarea Ce este dragostea?, Richard David Precht exploreaza discipline dintre cele mai diverse: biologia, psihologia, sociologia, filosofia, chiar si chimia.
De la fiecare vom afla cate ceva despre dragoste: cat de egoiste sunt genele noastre si cat de mult ne influenteaza; ce este tipic comportamentului sexual feminin si celui masculin; cat de mare este aportul culturii la capacitatea noastra de a ne intelege pe noi insine si de a intelege lumea, ca femeie sau ca barbat; ce se intampla, de fapt, in creierul nostru cand iubim; care este diferenta dintre dragoste si sex; de ce a devenit atat de importanta pentru noi dragostea romantica.
In final, aflam ca dragostea nu are explicatie. Ea nu poate fi decat traita!