Drept comercial. Intreprinderea
Drept comercial. Intreprinderea, in reglementarea Noului Cod civil
?Drept comercial. ?ntreprinderea? este prima lucrare care trateaza dreptul comercial ?n conceptia Noului Cod civil. Desi sunt voci care constata disparitia dreptului comercial, autorul demonstreaza ca, ?n fapt, asistam la o ?comercializare? a dreptului civil.
Intentia noii reglementari este de a reuni dreptul comercial sub reglementarea Noului Cod civil, ?ntr-o singura ramura de drept.
?n locul dihotomiei drept comercial - drept civil, Noul Cod civil intentioneaza instaurarea unui sistem unitar de reglementare, raporturile juridice dintre profesionisti (comerciantii si ceilalti participanti la raporturile juridice de afaceri) urm?nd a fi reglementate direct si originar de Noul Cod civil.
Cel putin la prima vedere, dualismul dreptului privat este abandonat de legiuitorul rom?n ?ncep?nd cu data de 1 octombrie 2011.
?n aceasta noua conceptie a dreptului comercial, care foloseste termenul de profesionist, ?ntreprinderea joaca un rol central. ?n functie de existenta sau nu a unei ?ntreprinderi urmeaza a fi calificat raportul juridic ca fiind ?ntre profesionisti sau ?ntre simpli particulari.
Lucrarea are un pronuntat caracter practic.
Autorul explica noile institutii specifice profesionistilor (inalienabilitatea, insesizabilitatea, separatia de patrimonii, fragmentarea patrimoniului si segregarea creditorilor, fiducia, impreviziunea etc.) si noutatile aduse ?n materiile clasice din dreptul comercial (raspunderea statului pentru societatile din portofolii, lipsa de efecte a personalitatii juridice atunci c?nd aceasta este invocata cu rea credinta, modificarile aduse ?n materia atacarii actelor organelor persoanei juridice, disparitia capacitatii speciale de folosinta a persoanelor juridice cu scop lucrativ etc.).