Drept penal. Partea speciala I. Editia 5
Instrument de baza pentru întelegerea dreptului penal special
Partea speciala a dreptului penal, privita ca stiinta ori ca disciplina de studiu, are menirea de a facilita întelegerea incriminarilor si a modului în care diferite fapte penale pot fi încadrate în tiparele fixate de legiuitor.
Este o operatie de transpunere în formule, adica în articole de lege, a unor fapte de viata, considerate intolerabile pentru derularea normala a relatiilor sociale.
Pentru cei care stapânesc litera si spiritul Codului, orice formula are o traducere clara în fapte penale concrete si orice fapta penala concreta poate fi transpusa într-o formula.
Operatia pare simpla, dar nu este, deoarece faptele de viata, faptele penale în acest caz sunt, de regula, de o mare complexitate si cu greu se lasa încadrate în tipare.
Cuvintele autorului despre lucrare
Aspiratia spre exactitatea formulei matematice, în permanenta confruntare cu incertitudinea data de complexitatea oricarei fapte penale, reprezinta, deopotriva, dificultatea si atractivitatea acestei discipline juridice, pe care o numim Drept penal – partea speciala.
Prezenta lucrare, structurata în doua parti, analizeaza primele doua titluri din partea speciala a Codului penal: Infractiuni contra persoanei si Infractiuni contra patrimoniului.
Ca o replica în oglinda la editia precedenta, noua lucrare analizeaza dispozitiile noului Cod, facând trimitere la vechea reglementare. Au fost preluate elementele de continuitate, atât cele de ordin teoretic, explicativ, cât si cele de ordin aplicativ, jurisprudential.
Au fost explicate modificarile aparute în cazul unor infractiuni, au fost analizate dispozitiile „importate” din alte titluri ale vechii reglementari sau din legile speciale si, fireste, au fost creionate elementele de analiza, cu privire la noile incriminari.
Despre Editia 3
Necesitatea unei noi editii a cursului a fost impusa de evolutia legislatiei în domeniu si de acumularile doctrinare.