Dreptul muncii reprezinta o ramura a dreptului cu o dinamica extraordinara, cauzata atat de factori obiectivi, dar si subiectivi, legislatia muncii modificandu-se, in ultima perioada, substantial.
In prezent, dreptul muncii se afla la o rascruce de drumuri, modificarile survenite, atat la nivel national, cat si european, schimband radical viziunea asupra acestei materii. Astfel, legislatia muncii a mers in directia flexibilizarii raporturilor de munca, ca urmare a strategiilor de politica sociala implementate la nivelul Uniunii Europene, iar in viitor, se urmareste impunerea unui nou concept ? mobication ? care pune accent pe mobilitatea si formarea lucratorilor aflati pe piata muncii.
Jurisprudenta europeana in materie sociala din ultima perioada a condus si la modificarea legislatiei nationale, Legea nr. 12/2015 si Legea nr. 1/2016 fiind exemple in acest sens.
Totodata, intrarea in vigoare a celor 4 coduri ? civil, de procedura civila, penal si de procedura penala, intr-un timp relativ scurt, influenteaza in mod direct si creeaza o noua perspectiva asupra raporturilor de munca.
Aceasta lucrare abordeaza toate institutiile fundamentale ale dreptului muncii, punand accent, pe de o parte, pe latura practica, cuprinzand studii de caz, de actualitate, atat din jurisprudenta interna, cat si a Uniunii Europene, modele de formulare necesare profesionistilor in solutionarea litigiilor de munca, iar pe de alta parte, adresandu-se studentilor, masteranzilor, doctoranzilor, cercetatorilor in domeniu, urmareste doctrina relevanta, dar, mai ales, legislatia interna si europeana, la zi.