Romanul "Drumul" este câstigator al premiului Pulitzer!
O iarna atomica în care nu mai exista animale sau plante, singura prezenta constanta este foamea si orice întâlnire între doua fiinte omenesti poate sfârsi într-un act de canibalism.
Iata decorul postapocaliptic, definit fie prin absente tragice, fie prin prezente amenintatoare, prin care calatoresc un barbat fara nume si fiul lui, încercând sa ajunga la mare.
Au un pistol cu doua gloante, ceva resturi de mâncare si , foarte important, se au unul pe altul.
Supravietuirea înseamna însa amoralitate, dupa cum învata copilul studiindu-si tatal, a carui dragoste pare a fi ultimul lucru ramas din lumea veche, ultima realitate confortabila, mostenita, la adapostul careia te poti odihni.
„
Suntem mortii vii care bântuie prin decorul unui film de groaza“ – aceasta e starea de spirit în lumea lui McCarthy, pe care n-o coloreaza decât foarte rare detalii de un umor nostalgic: ultima sticla de Coca-Cola sau singura inscriptie care a supravietuit dezastrului nuclear - ramasitele unei lumi care seamana cu a noastra.
Un roman al sfârsitului civilizatiei, al cosmarului colectiv, dar si al credintei si sperantei, "Drumul" are suspansul unei povesti de aventuri, însemnatatea unei pilde si stranietatea unui western filtrat prin frazele lui Faulkner.
Recomandari: Drumul, Cormac McCarthy
„Cormac McCarthy scrie seducator, muzical, înspaimântator, fantastic. Numai astfel putea sa obtina acest cutremurator portret al lumii dupa ce se stinge lumina.“ BR>
(The New Yorker)
"Drumul are o energie viscerala si un potential pentru carnagiu care îl fac o lectura total captivanta.“ BR>
(The Washington Post)
„Drumul nu e o critica a felului în care traim astazi sau a ce s-ar putea întâmpla daca am continua sa traim astfel. Romanul pune o întrebare simpla: cum ar fi lumea fara oameni? Iar McCarthy da un raspuns magistral, de calibrul unor Melville si Lawrence, Conrad si Hardy.“ BR>
(The New Republic)