Esenienii si manuscrisele de la Marea Moarta
Esenienii si Manuscrisele de la Marea Moarta
Studiu fundamental privind originile, invataturile si influentele culturale ale misterioasei comunitati de la QumranConstantin Daniel, autor renumit pentru complexele sale studii de orientalistica, a fost numit de semitologul Athanase Negoita „unul dintre cei mai autentici qumranologi”.
Cunoscutul egiptolog, cu studii aprofundate de greaca veche, slava veche, ebraica si aramaica, in volumul de fata isi propune sa aduca lumina asupra textelor mai „criptice” ale faimoaselor manuscrise si sa ne ajute sa cunoastem lumea tainica a comunitatii esenienilor, fie vazuta prin ochii lui Filon din Alexandria, cel mai mare scriitor evreu de limba greaca, fie din perspectiva lui Iosephus Flavius sau a lui Pliniu cel Batran.
Filon din Alexandria ne este revelat ca un autentic „parinte al gnosticismului”, al acelui vast curent de idei ce sustinea ca salvarea omului rezida in gnosis, care si-a „voalat” in mod voit gandirea, insa aici ni se ofera cheia decriptarii acestor idei remarcabile.
Asadar, putem aprofunda misterele ce invaluiau comunitatea esenienilor, care, pana la descoperirea Manuscriselor de la Marea Moarta, erau doar o grupare minora cu o existenta efemera.
Manuscrisele de la Marea Moarta nu mentionau insa deschis numele esenienilor, neputandu-se regasi in ele un singur cuvant care sa-i desemneze in mod clar pe acestia.
Iata ca prezentul volum ni-i dezvaluie pe esenieni (cei care nu erau astfel numiti in texte) si ne ofera o perspectiva mai ampla asupra continutului manuscriselor si, prin urmare, asupra vietii si gandirii gruparii de la Qumran.
****
Regula Comunitatii, Regula Congregatiei, Regula Razboiului si Documentul de la Damasc arata ca esenienii isi dadeau lor insisi multiple denumiri, dar nicidecum nu-si spuneau esenieni sau nu-si dadeau alt nume similar.
Iata, deci, cum isi spuneau: „oamenii din sfatul lui Dumnezeu”, „oamenii din lotul lui Dumnezeu”, „fiii luminii”, „oamenii care inteleg”, „membrii comunitatii”, „exilatii din tara Damascului”, „fiii adevarului sau fiii aliantei”, „fiii lui Sadoq”, „comunitatea saracilor”, „convertitii din pustiu”, „voluntarii” si multe altele.
[…] printre Manuscrisele de la Marea Moarta s-au gasit numeroase comentarii la cartile prorocilor, mai cu seama cartile apocrife, care cuprind mai ales profetii, iar printre acestea enumeram: Cartea lui Enoch, Cartea Jubileelor, Testamentele celor doisprezece patriarhi, Descrierea Noului