Este Dumnezeu matematician
Este Dumnezeu matematician? se intreaba Mario LivioIncepând cu Antichitatea greaca, cunoasterea lumii s-a legat intim de numere si de forme geometrice.
Mai mult, cu timpul, gradul de dezvoltare a unei discipline stiintifice a fost echivalat cu nivelul ei de matematizare, iar un criteriu esential pentru valabilitatea unei teorii a devenit frumusetea ei matematica.
Cu alte cuvinte, în chip inevitabil, matematica se afla în spatele tuturor fenomenelelor pe care ne straduim sa le întelegem.
Dar cum se explica acesta uimitoare eficacitate a ei?
De ce lumea este, în esenta, de natura matematica?
Acestea sunt problemele pe care le ataca astrofizicianul Mario Livio, unul dintre autorii consacrati ai literaturii stiintifice adresate publicului larg.
Este Dumnezeu matematician? ne poarta prin istorie, matematica, stiinta, logica si filozofie pentru a descrie tabloul celei mai tulburatoare întrebari pe care si-o poate pune cercetatorul naturii.
In acesta carte incerc cu modestie sa lamuresc unele aspecte ale esentei matematicii, precum si natura relatiei dintre matematica si lumea pe care o observam.
Desigur cartera nu se vrea o istorie cuprinzatoare a matematicii, ci urmareste cronologic evolutia unor concepte importante pentru intelegerea rolului matematicii in imaginea pe care ne-o facem despre cosmos.
Universul pare sa fi fost conceput de catre un matematician pur
Matematica pare sa fie uimitor de eficienta in descrierea si explicarea cosmosului in intregul lui, ba chiar si a unora dintre cele mai haotice actiuni umane.
Fie ca fizicienii incearca sa formuleze teorii ale universului, analistii bursieri se scarpina in cap pentru a prezice urmatoarea prabusire a bursei, neurobiologii construiesc modele de functionare a creierului sau statisticienii serviciilor secrete militare incearca sa optimizeze alocarea resurselor, cu toti folosesc matematica.
MARIO LIVIO este astrofizician si lucreaza la Space Telescope Science Institute din Baltimore.
Munca sa de cercetare îmbratiseaza un domeniu vast din astrofizica si cosmologie.
A publicat peste patru sute de articole de specialitate, dar tine frecvent conferinte pe teme stiintifice adresate publicului larg.
Este autorul a doua carti de mare succes – Sectiunea de aur si Ecuatia care nu a putut fi rezolvata –, ambele aparute si în traducere româneasca la Editura Humanitas.
CUPRINS:
Prefata
Capitolul 1. Misterul
Capitolul 2. Misticii: Numerologul si filozoful
Capitolul 3. Magicienii: Maestrul si ereticul
Capitolul 4. Magicienii: Scepticul si uriasul
Capitolul 5. Statisticienii si probabilistii: Stiinta incertitudinii
Capitolul 6. Geometrii: Socul viitorului
Capitolul 7. Logicienii: Reflectie asupra rationamentului
Capitolul 8. Eficacitate imprevizibila?
Capitolul 9. Despre mintea umana, matematica si univers
Note
Bibliografie
Credite fotografice