Evaziunea fiscala - Dumitru A. P. Florescu, Theodor Mrejeru, Dan Bucur, Marius Pantea, Manea Vasile, Andreea Martinescu
Lucrarea intitulata ?Evaziunea fiscala? reprezinta un demers stiintific indraznet intr-un domeniu sensibil care constituie o prioritate majora la nivel national.
Rezultat al unei cercetari complexe lucrarea de fata se evidentiaza prin clarviziune si prin oferta generoasa de informatie pe care colectivul de autori o pune la dispozitia celor interesati.
Intr-o expunere sistematica, cu o viziune integratoare si cu o tendinta comprehensiva lucrarea ne ofera o excelenta panorama nationala asupra problematicii abordate si se constituie intr-un instrument ce va putea sta de indata la indemana celor interesati, imbunatatind nivelul de cunoastere si sporind astfel activitatea de prevenire si combatere a criminalitatii economico-financiare in domeniul fraudei si evaziunii fiscale.
Combaterea fraudei si a evaziunii fiscale reprezinta un obiectiv al Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei in contextul crizei globale pe care o traversam.
Lumea intreaga asteapta cu infrigurare raspunsuri la setul de intrebari privitoare la solutiile ce ar putea salva economia Uniunii Europene aflata in cea mai profunda criza de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.
Se accepta, aproape in unanimitate, faptul ca, actuala criza economica nu reprezinta decat o componenta a crizei globale. Este, poate, partea vazuta si deplin receptionata a crizei atotcuprinzatoare, pentru simplul fapt ca aceasta genereaza efecte distructive asupra nivelului de viata al oamenilor, indiferent unde locuiesc si muncesc acestia.
Celelalte crize (a educatiei, energiei, demografica, a statului si dreptului, a mediului inconjurator) sunt mai putin receptate de populatie, dar fiecare intretine criza globala si amplifica starea de insecuritate a oamenilor, a comunitatilor si statelor. In aceste momente de maxima amplitudine a crizei, prospera criminalitatea organizata si se dezvolta economia subterana.
Un obiectiv important al Strategiei Nationale de Aparare il reprezinta ?combaterea fraudei si a evaziunii fiscale, precum si a actelor de contrabanda si a practicilor ilegale, specifice economiei subterane?.
Potrivit datelor Comisiei Europene comunicate la 27 iunie 2012 ?economia subterana din Romania a totalizat anul trecut 41 miliarde de euro, reprezentand 29,6% din PIB, procent depasit in U.E. doar de Bulgaria?.
Amplitudinea deosebita a economiei subterane poate fi explicata prin reactia slaba a institutiilor statului imputernicite sa intervina pentru descoperirea si sanctionarea operativa a cazurilor de frauda, evaziune fiscala si delapidare.
Aceasta reactie slaba este consecinta politizarii excesive a acestor institutii, care a generat o evidenta deprofesionalizare a personalului cu o diminuata capacitate de identificare, cercetare si finalizare a cazurilor reprezentative de frauda.
Deprofesionalizarea a facut ca in acest domeniu sa nu fie promovat si aplicat sistemul integrat informativ interinstitutional de actiuni, care ar fi trebuit sa se materializeze in elaborarea unor proceduri moderne de culegere, prelucrare si valorificare a informatiilor referitoare la marile cazuri de criminalitate economico-financiara.
Autori: Dumitru A. P. Florescu, Theodor Mrejeru, Dan Bucur, Marius Pantea, Manea Vasile, Andreea Martinescu