O statie orbitala legata de Terra printr-o retea de cabluri, de-a lungul careia un ascensor de proportii nemaiîntâlnite ar transporta în spatiu oameni si materiale fara riscuri, la un cost mult inferior celui practicat de operatorii rachetelor conventionale – iata o inventie care ar inaugura o noua era spatiala.În secolul al XXII-lea, Vannevar Morgan, cel mai bun inginer al vremurilor sale, care a legat deja Europa de Africa prin Podul Gibraltar, îsi dedica întreaga existenta realizarii acestui proiect.
Are însa de înfruntat o problema spinoasa: singurul amplasament potrivit pentru ascensor se afla în vârful unui munte sacru, loc de rugaciune pentru calugarii unui stravechi ordin religios. Cine va iesi victorios din înfruntarea între stiinta atotcuceritoare si credinta de nestramutat? Arthur C. Clarke trateaza probleme etice esentiale în acest roman cu adevarat vizionar, a carui tema a fost deja studiata temeinic în lumea stiintifica.
Pe înaltimile ametitoare ale Yakkagalei, regele uzurpator Kalidasa aduce, cu pretul vietii miilor de supusi, paradisul pe pamânt. Doua milenii mai târziu, Dr. Vannevar Morgan construieste un “pod catre stele” pornind din vârful muntelui Sri Kanda, acolo unde se afla, aparent de neclintit, leaganul unei religii. Liftul spatial, ridicat la douazeci si cinci de mii de kilometri, revolutioneaza raportul omului cu spatiul si pune bazele unei noi ere.
(Roxana Covaliu)