Filozofia ca mod de viata
La data convorbirilor reunite în aceasta carte, Pierre Hadot se apropia de optzeci de ani.
Avea în urma sa decenii întregi de activitate stiintifica, didactica si editoriala, dedicata îndeosebi textelor filozofice ale Antichitatii grecesti si romane, dar se aplecase totodata si asupra unor mari spirite din vremuri mai noi: Montaigne, Goethe, Nietzsche, Wittgenstein sau Heidegger.
Departe de atmosfera galagioasa a literelor franceze, începuse sa publice, dupa saizeci de ani, eseuri si studii reprezentând rodul unei vieti de cercetare filologica mai putin pretuite de marele public.
Succesul lor a aratat însa ca Hadot era un filozof nascut, nu facut, un gânditor framântat de marile întrebari ale omului dintotdeauna. Ele veneau pe urmele celor spuse de textele filozofice asupra carora trudise si, aidoma lor, aveau raspunsuri eminamente practice, menite nu atât sa edifice sisteme de explicare a lumii, cât sa edifice sufletul însusi, instituind exercitii spirituale în vederea unei vieti traite în acord cu ratiunea.
Convorbirile de fata întregesc asadar portretul spiritual al unuia dintre cei mai de seama gânditori ai zilelor noastre, un tip de gânditor si de savant din ce în ce mai rar întâlnit în vremurile noastre grabite, ca si un îndemn de a reciti cu alti ochi marile texte ale traditiei filozofice europene si nu numai.
„Sa schimbe o viata, sa schimbe macar o viata – putine carti au un asemenea efect. si totusi despre asta i-a scris un tânar american, istoric, nu filozof, lui Pierre Hadot, dupa ce a citit traducerea în engleza a cartii Ce este filozofia antica?: «You changed my life.»“ – JEANNIE CARLIER
Imaginea de pe coperta: detaliu de fresca, Pompei, sec. I d.Hr.