În detalii reale si extrem de emotionante, John Steinbeck surprinde destinele unor oameni obisnuiti, care luptã din rãsputeri sã-si pãstreze demnitatea în fata unei crize sociale si economice acute.Nevoitã sã-si pãrãseascã ferma din Oklahoma, familia Joad se alãturã altor mii de emigranti si visurilor acestora de a deveni proprietarii unei bucãti de pãmînt în California. Numai cã zilele si noptile petrecute pe drum duc la crearea unei noi societãti, guvernate de reguli nescrise, de lideri alesi, de urã, violentã si, uneori, de conflicte sîngeroase.
Portret al disputei amare între cei puternici si cei slabi, al unui bãrbat înversunat împotriva nedreptãtii si al unei femei de un stoicism rar întîlnit,
Fructele mîniei rãmîne un punct de reper pentru acel gen de literaturã americanã care redã ororile Marii Depresii, prin felul cum sondeazã esenta notiunilor de egalitate si dreptate în America.
„Fructele miniei este cel mai dur, dar si cel mai tandru roman al lui Steinbeck, cu istoria cea mai aspra, dar si cea mai dulce, mai aproape de realism si, pina la urma, cea mai melodramatica, cea mai furioasa, dar si cea mai idilica.”
(Time)
„O carte care naste emotii puternice, indignare, furie, mila. Un document al protestului si al compasiunii, ca o poveste ce arde sa fie spusa, ca o carte ce tinjeste dupa cititorul ei.”
(The Nation)
Fructele miniei a aparut in 1939 cand America se lupta cu efectele Marii Crize Financiare.
John Steinbeck ne prezinta povestea unei familii sarace din Oklahoma care nu are alta solutie decat sa-si lase in urma ferma si sa plece alaturi de cateva animale stranse intr-o masina hirbuita.
Familia Joad se alatura altor mii de emigranti si visurilor acestora de a deveni proprietarii unei bucati de pamant in California.
Asa cum ne-a obisnuit Steinbeck, in spatele unei povesti aproape eroice sta placerea micilor detalii: limbajul plin de culoare, situatiile luate parca dintr-un film mut, hotararea de neclintit a unui protagonist ce imprima ritmul unei povesti parca fara sfarsit.