Geopolitica Matrioskai. Rusia postsovietica
Adrian Cioroianu urmareste falimentul comunismului in Romania, un proces cu implicatii sociale, politice, economice si culturale de proportii. Inceputa prin scindarea socialistilor romani, cu un continut al contrastelor (haosul programatic al primelor decenii de activitate, asaltul stalinist asupra Europei Orientale dupa 1945, distrugerea Romaniei traditionale, sovietizarea in mars fortat) si cu un final marcat de o lunga agonie (un cult stupid al personalitatii conducatorului, dublat de cursa pentru formarea "omului nou"), istoria regimului comunist din Romania este istoria unui esec.
„Cu sagacitate, competenta, har al scrisului si curaj conceptual, Adrian Cioroianu reconstruieste si lumineaza aventura politica a stalinismului national în Romania. El ne ofera o lucrare esentiala pentru priceperea tensiunilor launtrice si a ambiguitatilor funciare ale acestui tip de despotism ideocratic.“
(Vladimir Tismãneanu)
„În anul 1990 România se va afla pe o treapta superioara a dezvoltarii sale; în linii generale va fi înfaptuita societatea socialista multilateral dezvoltata, creandu-se o baza trainica pentru trecerea la faurirea treptata a societatii comuniste în patria noastra“
(Nicolae Ceausescu)