Ghid pentru intelegerea mintii copilului
Ghid pentru intelegerea mintii copilului. Metoda Parentajului ReflexivCartea de fata este o bine-venita alternativa la abordarile de parentaj superficiale, care se rezuma la retete pentru controlul si disciplinarea copilului si trec cu vederea bogata viata afectiva si motivationala din spatele manifestarilor copilului.
În acest sens, autorii arata ca, dincolo de "gestionarea" comportamentelor, un aspect principal al sarcinii de a fi parinte consta în a fi conectat, într-un mod constat si autentic, la ceea ce gândeste si simte copilul.
Plecând de la metoda Parentajului Reflexiv (cu instrumentele adiacente: Harta Parentala, Aplicatia Parentala, "termometrul afectiv" etc.) si de la cercetari actuale despre "mentalizare" si atasament, autorii demonstreaza în ce fel atentia, empatia, oglindirea si punerea în locul copilului vor îmbunatati considerabil si pe termen lung relatia parinte–copil.
Astfel, o mai buna conectare la trairile copilului îl va face sa se simta înteles si validat, dar si sa-si regleze mai usor propriile emotii si sa fie mai empatic în relatiile sociale de la vârsta adulta.
Cartea este o resursa esentiala atât pentru parinti, dar si pentru psihoterapeutii care lucreaza cu copiii, adolescentii si familiile lor.
Alistair Cooper este psiholog clinician la Centrul pentru Copii si Adolescenti "Michael Rutter" din Londra si a implementat o serie de programe de parentaj pentru asistentii maternali.
Sheila Redfern este psiholog clinician la Centrul "Anna Freud" din Londra si este specializata în abuzul si traumele copiilor si adolescentilor.