În amonte: Pornește în căutarea soluțiilor înainte să apară problemeleDan Heath definește eforturile „în amonte” ca fiind acele acțiuni pe care le întreprindem cu scopul de a preveni problemele înainte să apară sau, dacă, prevenția eșuează, pentru a reduce în mod sistematic răul provocat de acele probleme.
Așadar, această carte este o pledoarie pentru a schimba lumea prin prevenție și nu prin încercări de a repara lucrurile atunci când, de multe ori, e prea târziu.
Dan Heath îți oferă în acest sens în volumul de față o serie de soluții și exemple din care să te inspiri.
De altfel, motivul scrierii acestei cărți a fost chiar acesta: „în ciuda faptului că avem la dispoziție un spectru larg de soluții pentru problemele omenirii, în general ne-am restrâns la o zonă foarte mică: zona răspunsului.
Reacționăm, reacționăm, reacționăm.” spune Dan Heath în debutul acestei cărți.
Însă am putea face mai mult decât atât? Bineînțeles, consideră autorul.
În loc să reacționăm, am putea să acționăm înainte de a fi prea târziu. Am putea face mai mult ca societate în general pentru a preveni abandonul școlar și bolile; pentru a preveni agresivitatea în rândul copiilor și adolescenților, dar și consumul de droguri; pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate; pentru a preveni infracțiunile; accidentele de mașină; decesele survenite prin înecare în rândul copiilor, criminalitatea, dezastrele naturale, poluarea aerului, infracțiunile cibernetice, etc. Iar acestea sunt doar o parte dintre problemele exemplificate în această carte.
De aceea, dacă lucrezi în domeniul sănătății, al educației, în administrație sau în domeniul ordinii publice, dacă ești activist de mediu sau un simplu cetățean responsabil, această carte îți va furniza niște idei valoroase care cu siguranță te vor determina să iei inițiativa.
Dan Heath și fratele său, Chip, au scris patru bestselleruri New York Times: „Idei cu lipici”, „Schimbarea”, „Puterea momentelor” și „Ia decizii bune!”.
În amonte (Pornește în căutarea soluțiilor înainte să apară problemele) este împărțită în trei secțiuni care urmăresc:
• Cele trei forțe care ne opresc să prevenim problemele.
• Cele șapte întrebări fundamentale la care ar trebui să răspundă liderii din amonte. Tot aici vom analiza câteva eforturi de prevenire care au avut succes, cât și câteva care au eșuat, descoperind strategiile care au funcționat și obstacolele la care trebuie să fim atenți.
• Gândirea „mult în amonte”: Ce faci atunci când te confrunți cu o problemă care nu s-a mai întâmplat niciodată (și care s-ar putea să nici nu se mai întâmple vreodată)?