Astăzi, cititorii, prietenii și admiratorii lui Mircea Malița pot citi primul volum care reunește operele sale în domeniul diplomatic și al relațiilor internaționale.
Este și acesta un fel de a-l omagia pe marele academician, de a ni-l reaminti, de a-l avea, fie și prin rememorarea paginilor scrise, mai aproape.
În astfel de momente, se așteaptă, invariabil, și bilanțuri. Dincolo de dimensiunile formale, cantitative, ale acestora, importante sunt și celelalte, formative, roditoare, documentare, mănoase – adevăratele urme pe care cineva le lasă drept moștenire.
O carte despre o viață și o carieră dedicate interesului național.
Academicianul și profesorul Mircea Malița, autor al unei prodigioase opere științifice și teoretice a avut o strălucită carieră diplomatică internațională: membru al consiliilor pregătitoare ale conferințelor ONU pentru populație, știință, dezvoltare și tehnologie, ambasador al României în Elveția și apoi la ONU, ambasador al României în Statele Unite și ministru adjunct de Externe pentru relația cu ONU.
Activitatea la catedră și excepționalele lucrări de teorie și strategie politică se constituie într-un inestimabil tezaur cultural, material de studiu obligatoriu pentru actualele și viitoarele generații de specialiști
"Prezida intr-adevar Romania, in persoana sau, mai exact, in personalitatea ministrului nostru adjunct, Mircea Malita, seful delegatiei romanesti, pe care l-am cunoscut de-abia atunci. L-am vazut facand ordine intre neamuri si natii, cu un ciocan batut in catedra ori de cate ori se ivea momentul confuz."
- Tudor Arghezi, "La Palatul Natiunilor Unite"