"Intre razboi si pace" se ocupa de confruntarea a doua scoli. Prima este cea a razboiului si il are ca emblema pe trufasul Marte, imprumutat din mitologia romana.
A doua este cea a pacii si sta sub semnul Irinei, harnica si modesta zeita a mitologiei grecesti, pusa de Zeus sa pazeasca portile Olimpului impreuna cu surorile ei, zeita justitiei si cea a bunei randuieli.
Sora Irinei, zeita justitiei, este chemata la randu-i sa ne spuna cum a evoluat de la Grotius incoace dreptul la razboi si dreptul in razboi, ultimul mai bine evoluat decat primul.
Originalitatii si culorii expunerii istorice i se adauga in final o schita proprie a unei teorii a pacii constituita pe concepte si idei inovatoare.
Ancorata in actualitate, cartea infatiseaza viitorii posibili si dezirabili ai secolului nostru.
Cu inteligenta si rigoarea matematicianului, înzestrat cu un acut spirit de observatie si cu acea cultura solida, gratie careia se desluseste sensul evenimentelor istorice, acad. Mircea Malita îsi introduce cititorul în lumea oamenilor politici si diplomatilor angrenati cu totii într-un paienjenis de manevre...