Jurnal Vol.4: Anii rezistentei (1969-1973)
„Securitatea si-a dovedit eficienta în actiunea de supraveghere si de infiltrare a anturajului lui Ion Ratiu, reusind astfel sa semene discordia între toate grupurile de exilati români si sa împiedice cooperarea lor, chiar daca, la o privire obiectiva, exilatii se dovedeau în multe privinte propriii lor dusmani.
În ciuda acestui fapt, Securitatea nu a putut sa-i opreasca pe niste indivizi hotarâti precum Ion Ratiu, fratii Cârja din New York si multi altii mentionati în jurnal sa condamne public dictatura comunista si sa denunte cultul personalitatii lui Ceausescu.”
NICOLAE C. RATIU
„Ratiu a fost un om pragmatic, adept al proverbului latin «Primum vivere, deinde philosophari».
A stiut sa-si puna ordine în actiuni si idei în functie de utilitatea lor.
Pragmatismul însa nu i-a negat latura idealista, pentru ca banii câstigati nu reprezentau un scop în sine, ci mijlocul prin care sa-si îndeplineasca obiectivul sau de decenii întregi.
Se visa cu adevarat independent din punct de vedere financiar astfel încât sa se retraga din afaceri, cum scria chiar el în jurnal, «pentru a ma concentra asupra activitatii patriotice românesti».
Stejarel Olaru
„Abia astazi, încoronând posteritatea autorului, jurnalul lui Ion Ratiu îsi recapata enorma forta de impact de care s-ar fi cuvenit sa beneficieze în contextul electoral otravit de acum trei decenii.
Cel dintâi efect major si coplesitor al lecturii este ca topeste încet, dar sigur toata zvonistica dispretuitor-minimalizatoare, elaborata si raspândita de reaua-vointa a anturajului politic suspect de dornic în a-l ponegri pe Ion Ratiu.
Un personaj atât de atipic, remarcabil si memorabil nu putea evita probele de suspectare si de discreditare ale unei lumi dedicate prin excelenta cancanului nimicitor si ironiei corozive.”
Dan C. Mihailescu