Isaac Newton s-a nascut într-o casa taraneasca de piatra, în 1642, fara tata si nedorit de catre mama sa. Atunci când a murit la Londra în 1727, era atât de renumit încât i s-au facut funeralii de stat – onoare fara precedent pentru un supus ale carui realizari s-au situat în domeniul intelectului.
Cât timp a fost o prezenta irascibila la Trinity College, Cambridge, Newton a inventat proprietati ale naturii si le-a dat nume – masa, gravitatie, viteza – lucruri pe care stiinta noastra le considera acum ca de la sine întelese.
Inspirat de Aristotel, stimulat de descoperirile lui Galileo si de filozofia lui Descartes, Newton a înteles intangibilul si a avut îndrazneala sa îl masoare, un salt spiritual fara pereche în generatia sa.
James Gleick, autorul cartilor Chaos si Genius si unul dintre cei mai apreciati scriitori de literatura stiintifica din generatia sa, îl poarta pe cititor în viata retrasa a lui Newton si ofera explicatii surprinzator de limpezi ale conceptelor care au modificat pentru totdeauna modul în care percepem corpurile, repausul si miscarea – idei atât de fundamentale în secolul XXI, încât se poate spune ca, într-adevar, noi toti suntem newtonieni.Recomandari: Isaac NewtonBiografia potrivita pentru profanul interesat. . . [Gleick] face remarcabil de accesibila viata acestui om extrem de complex.
(The New York Times Books Review)
Gleick a transformat cercetarea academica de tip clasic într-o poveste incitanta. Mai mult decât atât, a facut o treaba minunata recreând viata intelectuala din Britania de la sfârsitul secolului al XVII-lea. El exceleaza în traducerea discutiilor ezoterice în explicatii clare, simple, pe întelesul oamenilor moderni.
(Science)a
James Gleick. . . scoate maximum din extraordinarul sau subiect, oferindu-ne o abil construita viziune asupra marelui matematician, în calitate de creator si victima a epocii sale. . .
[Isaac Newton] este un antidot perfect împotriva multor biografii voluminoase si umflate, care inunda în mod obisnuit piata – si, de asemenea, este un superb punct de pornire pentru oricine este interesat de viata unuia dintre putinele genii indisputabile ale lumii.
(The Observer)
O lucrare elegant scrisa si patrunzatoare, care îl reînvie pe Newton si îi face dreptate. . . Gleick se dovedeste a fi nu numai un solid explicator al stiintei newtoniene, ci si un dotat stilist literar, a carui discreta empatie cu subiectul sau ne face sa vedem lumea cu ochii lui Newton.
(Los Angeles Times)
Cea mai buna biografie a celei mai uimitoare figuri a stiintei.
(New Scientist)