Istoria credintelor si ideilor religioase, set de 4 volume
Pachetul promotional "Istoria credintelor si ideilor religioase" contine urmatoarele volume:
volumul I: De la epoca de piatra la misterele din Eleusis
volumul II: De la Gautama Buddha pina la triumful crestinismului
volumul III: De la Mahomed la epoca Reformelor
volumul IV: De la epoca marilor descoperiri geografice pina in prezentMonumentala lucrare "Istoria credintelor si ideilor religioase"xploreaza originea si semnificatiile divinitatilor si riturilor din diferite epoci si regiuni ale lumii, punind in evidenta, dupa cum afirma autorul insusi, „unitatea fundamentala a fenomenelor religioase si, in acelasi timp, noutatea inepuizabila a expresiilor lor”.
Istoria credințelor și ideilor religioase.
Vol. I: De la epoca de piatră la misterele din Eleusis
Primul volum studiaza comportamentele magico-religioase ale oamenilor preistorici, religiile mesopotamiene si ale Egiptului antic, cele din vechiul Israel, religia indo-europenilor, credintele Indiei inainte de Buddha, religiile greaca si iraniana, pina la cultul lui Dionysos.
Istoria credințelor și ideilor religioase.
Vol. II: De la Gautama Buddha până la triumful creștinismului
Volumul al doilea prezinta religiile Chinei antice, brahmanismul si hinduismul, budismul, religia romana, religiile celtice si germanice, iudaismul, religiile epocii elenistice si cele iraniene, pana la aparitia crestinismului.
Istoria credințelor și ideilor religioase.
Vol. III: De la Mahomed la epoca Reformelor
Volumul al treilea continua, de la Sfintul Augustin pina in epoca Luminilor, istoria religiei crestine inceputa in volumul precedent.
Sint de asemenea prezentate avintul islamului, mistica evreiasca, crestina si musulmana, ereziile, practicile populare si ezoterismul, dar si religiile eurasiatice si tibetane.
Istoria credințelor și ideilor religioase.
Vol. IV: De la epoca marilor descoperiri geografice pînă în prezent
In aprilie 1983, cind scria prefata celui de-al treilea volum al operei sale monumentale, Istoria credintelor si ideilor religioase, Mircea Eliade anunta o modificare in planul general al lucrarii, lasind pentru un ultim tom capitolele privitoare la religiile Chinei si ale Japoniei, prezentarea religiilor arhaice si traditionale din America, Africa si Oceania, precum si o sectiune de incheiere, despre creativitatea religioasa a societatilor moderne.
Profesorul planuia sa incredinteze redactarea acestor capitole unor colegi si colaboratori ai sai, care ii impartaseau viziunea asupra istoriei religiilor. Dupa disparitia lui Mircea Eliade – in 1986 – , incheierea Istoriei..., conform organizarii si in spiritul teoriilor sale, a revenit unei echipe formate din istorici ai religiilor si etnologi renumiti, experti cu autoritate in domeniile lor.