Istoria romanilor. Volumele I-III
Adevarul istoric despre evolutia poporului roman.
Lucrarea de fata poarta semnatura istoricului roman de renume Constantin C. Giurescu (1901-1977) si cuprinde trei volume care prezinta istoria poporului roman din cele mai vechi timpuri pana la sfarsitul epocii fanariote.
Autorul a pornit in procesul de elaborare a acestui text amplu cu deplina convingere ca trecutul neamului nu trebuie sa ramana inchis intr-un turn de fildes.
Volumele sale se adreseaza atat studentilor, profesorilor, specialistilor in domeniu, cat si celor pasionati de istorie sau celor dornici sa cunoasca parcursul poporului nostru. De aceea, merita sa stea la loc de cinste in biblioteca oricarui roman.
Istoria romanilor. Vol. 1 - Din cele mai vechi timpuri pana la moartea lui Alexandru cel Bun (1432)
Istoria romanilor. Vol. 2 - De la Mircea cel Batran si Alexandru cel Bun pana la Mihai Viteazul
Istoria romanilor. Vol. 3 - De la moartea lui Mihai Viteazul pana la sfarsitul epocii fanariote (1601-1821).
Informatiile nu se rezuma la istoria politica, ci detaliaza aspectele sociale, economice si culturale ale dezvoltarii noastre.
Sunt infatisate momente esentiale atat din viata romanilor din vechea Dacie, cat si din evolutia celor din Peninsula Balcanica.
Constantin C. Giurescu puncteaza ca suntem unul dintre cele mai vechi popoare ale Europei si cel mai vechi din sud-estul european.
De asemenea, considera ca suntem cel mai vechi popor crestin din aceasta zona a Europei.
Pentru a intelege dezvoltarea complexa a umanitatii, a tinut seama atat de factorul spiritual, cat si de cel material, oferindu-i fiecaruia importanta cuvenita.
Din fiecare pagina transpare preocuparea constanta pentru adevarul istoric – autorul nu prezinta numai partile luminoase ale trecutului nostru, ci si pe cele problematice.
Editia de fata reproduce textele aparute in Istoria romanilor de Constantin C. Giurescu: vol. I (editia a cincea, 1946), vol. al II-lea (editia a patra, 1943, partea I si a II-a) si vol. al III-lea (partea I, editia a doua, 1944, partea a II-a, editia intai, 1946).
Gratie efortulului editorial de exceptie, sunt reproduse si figurile si hartile din editiile mentionate.
Proiectul initial al autorului cuprindea intreaga istorie a poporului roman, din cele mai vechi timpuri pana la infaptuirea Romaniei Mari.
De fapt, partea I a volumului al IV-lea a fost redactata, dar manuscrisul a disparut in 1950, cand familia Giurescu a fost evacuata de reprezentantii regimului comunist.
„Nu inteleg patriotismul ca forma de exaltare proprie si de denigrare a tuturor celorlalti.”
(Constantin C. Giurescu)
„Stilul nu inlocuieste niciodata adevarul, dupa cum vestmintele cele mai impodobite nu pot inlocui sanatatea corpului ce se ascunde sub ele. Istoria, aceasta utima judecatoare pe pamant, trebuie sa aiba o singura lege: dreapta fata de toti, inclusiv dusmanii.”
(Constantin C. Giurescu)