Istorie pentru cei care se tem de istorie
Sebastian Schnoy s-a saturat pana peste cap de toata povestea pesimista despre criza Uniunii Europene si s-a hotarat sa se opreasca numai asupra celor bune. Ce a fost de invatat, de la cine si cand?Lui Caesar nu i-a trecut niciodata prin minte sa vanda fantanile Romei sub forma de hedging, vikingii nu cunosteau problemele cu fondurile de pensii, britanicii practicau inca din Evul Mediu blind dates si prelucrarea imaginilor, francezii au ridicat frumusetea la rangul de program de guvernare, iar un berlinez a inventat la 1900 ceasul desteptator care te trezeste doar daca afara e vreme buna.
Napoleon. Putea el sa cucereasca oricate tari, putea Europa sa tremure de frica lui, dar acasa traia sub papucul Josephinei: „Perfect! Ai supus si Austria, si Germania, dar tot iti put picioarele. Esti incapabil sa iti faci ordine pe birou, lucrurile tale sunt imprastiate peste tot!“
Nici nu e de mirare ca Napoleon se ferea cat ii statea in puteri din calea unor asemenea tirade, iar campaniile lui pradatoare erau cel mai bun pretext ca sa scape de spalat. Dupa ce ai terminat de mancat, te ridici frumos, dai foc la casa si iti vezi de drum.
Se poate scrie o istorie fara razboaie? Sebastian Schnoy incearca sa faca asta si ofera si o explicatie uimitoare: facand abstractie de cel de-al Doilea Razboi Mondial, nu avem de ce sa tinem minte fiecare batalie, asa cum nu suntem mai sanatosi daca avem stiinta de fiecare boala care exista