Istoriile alimentatiei. Ce va sa zica a minca
"Ce mîncau oamenii cu mii de ani în urma? Ce vor mînca peste un secol?Cum si unde au aparut focul, agricultura, cresterea animalelor?
Ce mîncau împaratii romani? Dar cei chinezi sau regii Frantei? Cum mîncau supusii lor?
Cum se explica interdictiile alimentare din fiecare religie? A disparut cu adevarat canibalismul? Ce legaturi sînt între sexualitate si alimentatie?
Cum si unde au aparut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine manînca insecte? Dar alge? Ce manînca bogatasii de astazi? Ce popoare se hranesc cel mai bine?
Se va putea asigura o alimentatie sanatoasa pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligati sa mîncam ceea ce ne va impune o inteligenta artificiala? Oare mîine vom mai sta la masa împreuna?
Aceasta vasta fresca înfatiseaza modul în care am trecut de la o alimentatie variata, naturala si abundenta la produse alimentare standardizate, industriale si facute pe banda rulanta, otravuri si pentru om, si pentru natura.
Ea dezvaluie imensa putere economica, ideologica si politica a industriei alimentare, precum si legaturile mai putin cunoscute dintre mîncare si conversatie, dintre alimentatie si putere sau dintre ceea ce mîncam si geopolitica.
Întelegerea acestei istorii este fundamentala daca doriti sa va preocupati de propriul dumneavoastra regim alimentar, sa mîncati sanatos si bine – si sa salvati natura, de care depinde supravietuirea omenirii.” (Jacques Attali)