Octave Mouret innebuneste femeile de dorinte. Marele sau magazin parizian,
La Paradisul femeilor, este o adevarata desfatare a simturilor. tesaturile se amesteca intre ele, uimitoare, delicate, din fai sau matase.
Octave Mouret vinde, prin tehnici revolutionare, tot ceea ce o femeie poate cumpara in 1883.
Succesul este imens. Dar acest bazar devine o catastrofa pentru cartier, micul comert moare, speculatiile imobiliare se inmultesc, iar personalul traieste o viata de infern.
Denise patrunde in acest vulcan, fara resurse, dar tenace.
Zola face din tanara fata si din puternicul sau patron indragostit de ea simbolul modernismului si al crizelor pe care acesta le genereaza.
Cititorul este introdus intr-o baie de multime erotica si, citind aceste pagini, nimeni nu va mai putea intra intr-un mare magazin fara sa resimta ceea ce Zola surprinde cu geniu: freamatul vietii.
Romanul acesta este o fresca în culori vii a lumii comertului parizian între anii 1860?1870, deoarece Zola, atent la toate aspectele moderne ale vremii sale, a redat, într-un mod uluitor de verosimil, concurenta comerciala acerba, acapararea spatiului urban si a clientelei de catre un mare magazin modern, ceea ce a dus la falimentul inevitabil al micilor pravalii din cartier, ai caror patroni priveau cu o furie neputincioasa cum le scad vânzarile si cum sunt, unul câte unul, scosi de pe piata