Limba romana. Exercitii normative
Limba română. Exerciții normative este concepută ca o continuare a ÎOOP6 (Îndreptarul ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație, 2024), având rolul să adâncească, prin exerciții normative, latura aplicativă a Îndreptarului.
Cartea este organizată în două părți: o primă parte, Culegerea de exerciții, cu 151 de exerciții integral rezolvate, distribuite pe domenii lingvistice (fonetică și ortografie, semne ortografice și de punctuație, flexiune, clase neflexibile, sintaxă, lexic și stilistică); o parte a doua, Caiet de exerciții, constând dintr-un set de 80 de exerciții, cele mai dificile rezolvate, altele nerezolvate, concepute spre a fi „lucrate” direct pe caiet.
Exercițiile, mai ales cele rezolvate din prima parte, sunt însoțite de „comentarii”, extrem de utile pentru a înțelege tipul de greșeală, circumstanțele care favorizează apariția greșelii, dificultăți și „capcane” lingvistice, cazuri de variație liberă. Numai dacă le înțelegi, le și poți evita.
Diversitatea tematică și tipologică a exercițiilor, varietatea domeniilor acoperite, introducerea „comentariilor” asigură „deschiderea” spre cât mai numeroși utilizatori și cât mai numeroase obiective (de la obiectivul strict școlar, incluzând diverse examene ale ciclului școlar, la obiective din afara învățământului), cartea adresându-se tuturor celor interesați să vorbească și să scrie cât mai corect românește.
Faptul că inventarul de greșeli include, pe lângă fondul vechi de cuvinte, și numeroase neologisme, selectate în funcție de gradul lor de necesitate și de adaptare, face din cartea de exerciții un instrument normativ de mare eficiență și de mare actualitate.