Lumea a doua. Imperii si influente in Noua Ordine Mondiala
Daca multi cred ca ne indreptam catre o lume policentrica, in care vom avea de-a face cu puteri regionale, Parag Khanna vine cu o viziune diferita, potrivit careia trei superputeri, SUA, Uniunea Europeana si China, isi disputa numerosii sateliti potentiali ce compun o noua lume a doua. Japonia, Rusia sau India, desi ramin tari de ordinul intii, nu pot conta in aceasta ecuatie decit ca factori de echilibru.
Si asta pentru ca doar cele trei superputeri prezinta caracteristicile unor ?imperii?, singurul factor ? exceptind razboiul ? care modeleaza ordinea globala. Un periplu captivant prin regiunile si tarile lumii a doua, carora li se anticipeaza evolutia in noua ordine globala, volumul e remarcabil atit prin demersul original si ipotezele sale curajoase, cit si prin continutul bogat in informatii pe care nu le gasim de obicei in cursurile de globalizare sau de politica internationala.
Cuprins: Bruxelles: noua Roma ? Involutia Rusiei ? Balcanii: problematici rasaritene ? Coridorul caucazian ? Drumul Matasii si Marele Joc ? Sfirsitul Doctrinei Monroe ? Noile reguli ale jocului ? In cautarea ?Orientului Mijlociu? ? Asia pentru asiatici ? Cautarea echilibrului intr-o lume neamericana
[....]
Daca lumea e tot mai imprevizibila in evolutiile (si involutiile) ei, si politologii se arata a fi mai decomplexati in previziunile lor. Cand realitatea depaseste imaginabilul, ce mai conteaza profetiile nastrusnice?, par a spune teoreticienii.
Unul dintre ei, Parag Khanna, prevede (si nu este singurul) declinul superputerii americane. Si, in acelasi timp, ascensiunea altor doi giganti mondiali, China si Europa. Rezultatul va fi, in mai putin de un deceniu, ?o lume tripolara?.
Dar sa detaliem scenariul sau.
?Suntem in 2016. Statele Unite s-au retras din Irak, dar au mentinut circa 20.000 de militari in statul independent Kurdistan. Afganistanul este stabil, Iranul are arma nucleara. China a absorbit Taiwanul si isi sporeste treptat prezenta navala in Pacific, dar si in Marea Oman. Uniunea Europeana numara peste 30 de state membre si beneficiaza de o aprovizionare securizata cu petrol si gaze din Africa de nord, Rusia si Marea Caspica, dar si de un numar apreciabil de centrale nucleare?.
Intr-o asemenea configuratie, trei superputeri vor domina lumea: SUA, UE si China. Rusia, guvernata de Gazprom si depopulata, nu va face parte din acest club, nici lumea islamica, ?incoerenta si macinata de razboaie interne?, nici India, ?pe care o despart multe decenii de intarziere fata de China, si in ce priveste dezvoltarea si apetitul strategic?.
"Niciunul dintre viitorii ?trei mari? nu va putea domina in mod absolut. Statele Unite si China se vor infrunta, iar capitalurile planetei se vor afla in siguranta in bancile europene.
Mondializarea isi va urma cursul, SUA se vor resemna cu o hegemonie globala multilaterala, si fiecare dintre cei trei protagonisti mondiali nominalizati va incerca sa isi asigure suprematia. Intr-un asemenea exercitiu de imaginatie este, totusi, dificil de facut abstractie de Rusia si de lumea islamica.