Lumea de dincolo - un volum din seria Vlad Lupu
Deznodământul dramatic al anchetei lui Vlad Lupu, arheologul enigmatic care se încăpățânează să dezgroape – uneori la propriu – scheletele unui trecut cumplit, e povestit pe cele două voci pe care nu le-am auzit până acum: Corina, femeia misterioasă care îi intervievează pe foștii membri ai grupului de umor absurd Parazitul prietenos, și Pedro Alvarez, zis Groucho Valvarez, argentinianul refugiat în România.
Vlad Lupu trăiește.
Încă. E conștient că-l așteaptă confruntarea finală cu dușmanul de moarte al grupului, cel care în tinerețe i-a făcut să treacă prin ororile sistemului de reeducare, pe el în mod special, și a condus la destrămarea grupului.
În timp ce Vlad aranjează piesele pentru încleștarea de pe urmă, Corina face o descoperire care va zgudui întreaga istorie a Parazitului.
Un roman care te ține cu sufletul la gură, din care nu lipsesc dedublarea, răsturnările de situație, trăirile intense și, nu în ultimul rând, umorul, scris de unul dintre cei mai rafinați autori români de mystery & thriller.
Receptare critică
„Există creatori de o polivalenţă impresionantă pentru care nu există domenii inabordabile, şi nici, se pare, înclinaţii exclusive.
Ei reuşesc să se afirme cu dezinvoltură şi succes în diverse genuri şi discipline, făcînd din proteism o marcă a vocaţiei proprii.
Caius Dobrescu este unul dintre ei – poet, eseist, romancier, critic, istoric şi teoretician literar şi cultural, autor, în fiecare dintre aceste cîmpuri de activitate, al unor titluri de referinţă.
Romanul poliţist este cea mai recentă pasiune a inteligenţei sale. Urmăresc rezultatele ei cu uimire şi admiraţie.”
Mircea Martin
„Pentalogia pe care Caius Dobrescu o ţese în jurul detectivului Vlad Lupu îşi are drept scenă România post-decembristă – «ţară plină de graniţe şi de piste false», de trecuturi ascunse şi de prezenturi cărora li se corupe de ele; şi de crime, hărmălaie şi manele şi umor.
Eroul e Vlad Lupu, detectivul a cărui intuiţie îi arată interpretarea deşteaptă a oricărui «bit of intelligence», ca Dupin al lui Edgar Poe, de după care s-a umplut lumea de cititori-poliţai; ca Sherlock Holmes; ca Mrs. Marple şi Hercule Poirot.
Romanele lui Caius Dobrescu nu sînt doar policieruri: întorsăturile tramelor detectiviste se strecoară printr-o lume bogat descrisă, variată, teribilă şi haioasă, plină de infractori şi supra-actori, personaje tăios reliefate prin fapte, vorbe sau nume.
Cititore: strigă «Lupu!» şi limpezimea îţi va veni. Nu dintr-o dată, însă.”
Călin-Andrei MIHĂILESCU
„Construcția personajelor ilustrează stratificarea și complexitatea universului creat și manevrat magistral de Caius Dobrescu, un univers cu straturi ce se dislocă, se reîntregesc și se întrepătrund cu ușurință.”
Ingrid TOMONICSKA