• Autor distins cu Booker Prize pentru literatura
Autorul romanului Pacientul englez
In perioada tulbure de dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, doi adolescenti londonezi, Nathaniel si Rachel, ramin sa traiasca in casa familiei impreuna cu un barbat vag cunoscut, poreclit Molia, care le va fi tutore.
Parintii pleaca unul dupa altul in Singapore, in interes de serviciu, sau cel putin asa par sa stea lucrurile – asta pina cind Rachel descopera in pivnita casei cufarul de calatorie al mamei, cu toate hainele si lucrurile acesteia frumos aranjate si lasate in chip inexplicabil acasa. In lunile ce urmeaza, viata celor doi adolescenti se modifica radical.
Casa lor devine un loc de intilnire pentru diversi insi stranii, iar Nathaniel si Rachel ajung implicati in lucruri pe care nu le pricep pe de-a-ntregul: intilniri misterioase, contrabanda cu ogari de curse, transporturi ciudate in miez de noapte.
Peste toate planeaza o amenintare tacuta si grea, care pare sa aiba legatura cu razboiul abia terminat si cu mama lor.
Abia peste treisprezece ani Nathaniel va descoperi adevarul despre disparitia acesteia, dar si un alt adevar, mai dureros, legat de prima lui iubire adolescentina.
Scris sub forma unui roman de aventuri si spionaj, Lumina de veghe este de fapt o carte despre maturizare, dragoste si razbunare, un bildungsroman complex, cu destine intretesute, care mentine suspansul pina la ultima pagina.
Ondaatje te cuprinde intr-o vraja, de parca te-ar transporta in lumea vag luminata a razboiului si iubirii, a mortii si suferintei, a intunecatelor ape curgatoare ale trecutului.
The New York Review of Books
In acest thriller elegiac, ceea ce trebuie sa se intimple se si intimpla, doar ca pe moment nu ne dam seama...
La fel ca volumele sale anterioare – in special Masa pisicii –, acest nou roman al lui Ondaatje este mai concentrat decit Pacientul englez, ca un proiector bine focalizat.
Aici totul este iluminat – la inceput vag, apoi puternic, dar intotdeauna sclipitor.
The Washington Post
Ondaatje patrunde in lumea plina de spioni si infractori specifica scrierilor lui John le Carre. In romanul lui istoria este vazuta cu ochi de copil, cu nedumerire, dar si cu nevinovatie si uluire.
The Wall Street Journal