Romanul lui Orhan Pamuk, "Ma numesc Rosu", este deopotriva o fantezie, un basm demn de O mie si una de nopti si un puzzle filozofic croit pe muchia istoriei, la granita dintre Orient si Occident.
"Ma numesc Rosu" este o captivanta calatorie caleidoscopica printr-un Istanbul nelinistit si crepuscular, in care se intalnesc arta, religia, iubirea, sexul si puterea.
Intriga politista proiectata in lumea fascinanta a miniaturistilor din Imperiul Otoman de la sfarsitul secolului al XVI-lea este un pretext de a cutreiera prin arabescurile unei ambigue povesti de dragoste pentru cei doritori de romanturi, prin volutele istoriei si geografiei pentru cei fascinati de lumea otomana, cea persana sau indepartat asiatica, prin arta, literatura si caligrafie pentru cei pasionati de miniatura, pictura si lectura.
In inima cartii, se ascunde insa o meditatie profunda, de o incontestabila acualitate, asupra statutului imaginii in lumea islamica, asupra rosturilor, conditionarilor si constrangerilor artistului, asupra deziluziei, timpului si uitarii intr-o lume in vesnica schimbare.
Recomandari pentru cartea: Ma numesc Rosu, de Orhan Pamuk"
Romanul "Ma numesc Rosu", scris la persoana I, este o calatorie in lumea miniaturistilor dintr-un Istanbul crepuscular, in care arta, religia si iubirea se intalnesc tematic.
Miniaturistii nu aveau voie in acea perioada, potrivit invataturii Coranului, sa picteze natura sau sa faca portrete de femei, fiind amenintati cu iadul, pentru ca "natura ii apartine lui Allah".
In cartea lui Orhan Pamuk, crima si simbolurile miniaturilor devenite cifruri, precum si stilul dens, care urmareste mai multe planuri, amintesc de "Numele trandafirului", de Umberto Eco, dar si de exotismul din "O mie si una de nopti".
Intriga politista, presarata cu sex si crima, este un pretext de a cutreiera prin arabescurile unei povesti de dragoste ambigue petrecuta in Imperiul Otoman de la sfarsitul de secol al XVI-lea.
Lumea persana sau indepartat asiatica se intretaie cu cea otomana sub forma unei meditatii asupra lumii islamice, a constrangerilor artistului si a amaraciunii deziluziilor.
Impresioneaza lirismul si descrierea lumii din perspectiva eului care a trecut prin moarte dincolo de lume, precum si trimiterile la Coran: "Nici intunecimile si lumina, nici umbra si arsita, nici vii si mortii nu sunt deopotriva".
(Evenimentul zilei)
Fabulos, uluitor, incitant… "Ma numesc Rosu" este un roman minunat, fantezist, patimas si maiestuos, exotic la modul cel mai original si mai captivant cu putinta.
Orhan Pamuk este, incontestabil, un mare romancier
(The Scotsman)
„Sa spui ca Ma numesc Rosu este un roman politist e ca si cum ai spune ca Fratii Karamazov e roman politist: nu-i nimic mai adevarat, doar ca romanul lui Pamuk este atit de complex, in asa masura reuseste sa rupa limitele dintre genuri, incit afirmatia nu mai are nici un rost.”
(Times Literary Supplement)