Lucrarea prezinta 73 de maestri ai picturii occidentale, din Evul Mediu pina in secolul XX, de la Cimabue la Warhol, care s-au aflat in fruntea unor miscari (Carracci, Rubens, Delacroix, Monet, Picasso) ori s-au manifestat ?solitar? (Bruegel, Lotto, La Tour, Vel?zquez, Vermeer, Rembrandt, Chardin, Manet, C?zanne, van Gogh, Bacon, in special).
? O SINTEZA INTRODUCTIVA descrie in citeva rinduri personalitatea pictorului, ii contureaza opera si caracteristicile stilistice care fac din el un maestru.
? Un PARCURS BIOGRAFIC prezinta etapele mari, momentele-cheie ale vietii pictorului si principalele sale opere.
? DEMERSUL SI CARACTERISTICILE PICTURALE amintesc subiectele, formatul, suportul, tehnicile preferate de artist, principalii sai comanditari, calatoriile si influentele artistice pe care le-a asimilat, precum si demersul stilistic si plastic al operei si evolutia sa.
? UN MARE MAESTRU reia criteriile care fac din artistul ales un maestru: succesul in timpul vietii sau redescoperirea lui; ruptura stilistica sau adincirea si singularitatea unui stil: inventia sau reinnoirea in subiect, compozitie, plastica (culoare, lumina, factura), tehnica, teme dominante.
? OPERELE CARACTERISTICE prezinta numarul de opere pictate de maestru (desenul si gravura nu sunt enumerate), lucrarile importante si mai ales semnificative pentru evolutia sa artistica.
? Pentru fiecare artist sunt reproduse una pina la trei opere. Reprezentative pentru evolutia stilistica a artistului o data cu atingerea maturitatii (de exemplu, perioada albastra sau cea roz ale lui Picasso se estompeaza in fata cubismului), ele sunt lamuritoare asupra demersului plastic.
? O BIBLIOGRAFIE propune citeva lucrari de referinta: cataloage de expozitii, cataloage raisonn?s, monografii si scrieri ale pictorilor.