Maimuța și banii - O istorie a capitalismuluiPovestea începe cu câteva milioane de ani în urmă, cu două maimuțe fictive care au schimbat lucruri între ele și, drept urmare, au devenit mai fericite.
Ele au descoperit un principiu extrem de puternic și de benefic, care ulterior a ajuns să ne domine viețile și, prin urmare, istoria.
Principiul învăluie întreaga lume într-o ceață densă de tranzacții, în care toată lumea participă, făcând schimburi cu orice.
Această ceață primește într-un final un nume, beneficiază de o întreagă fraternitate de experți și de propria ei ramură științifică: economia.
Companiile, banii și celelalte elemente din lumea economiei nu sunt expresia a ceva diabolic.
Economia este pur și simplu încercarea noastră de a face viața cât se poate de bună într-o lume cu resurse limitate.
După cum veți vedea, încă de la începuturile timpului am descoperit principiul schimburilor comerciale, care avea să transforme întreaga lume într-o singură și uriașă piață.
Am putea spune că această cursă în urmărirea fericirii a ajuns la extremă, iar acum amenință să ne distrugă și pe noi, și planeta noastră.
Cum am ajuns aici?
Și ce ne rezervă viitorul pentru imensa și complexa noastră economie globală, care a început să pară vulnerabilă?
Maimuța și banii aduce speranța că vom găsi modalități noi de a continua tranzacțiile și schimburile noastre nesfârșite.
Noi moduri care implică și țin cont de natură, cealaltă sursă vitală de capital: nu creată de noi, dar crucială pentru bunăstarea noastră.