Mama. Ultima îmbratisare - Ce ne spun emotiile animalelor despre noi însineO carte captivanta si generoasa, plina de compasiune si de revelatii despre viata animalelor, dar şi despre viata oamenilor.“ — YUVAL NOAH HARARI
În Mama. Ultima îmbratisare, Frans de Waal exploreaza bogatia emotionala a vietii animalelor – începând cu Mama, o venerabila femela-cimpanzeu care s-a atasat profund de biologul Jan van Hooff.
Povestile ei si ale altor animale dovedesc ca oamenii nu sunt singura specie capabila de iubire, ura, teama, rusine, vinovatie, dezgust sau empatie, si ne deschid sufletul si mintea pentru a descoperi legaturile dintre noi si alte fiinte.
Studiind intens comportamentul animal si întelegându-l cu o rara finete, Frans de Waal a largit mult orizontul unei stiinte, etologia, si în acelasi timp ne-a schimbat perspectiva asupra naturii umane.
„Posibilitatea ca animalele sa traiasca emotiile la fel ca noi îi face pe multi oameni de stiinta rigurosi sa nu se simta în apele lor, pe de o parte pentru ca animalele nu declara nici un fel de senzatii, iar pe de alta pentru ca existenta senzatiilor presupune un nivel de constiinta pe care acesti oameni de stiinta nu vor sa-l recunoasca în cazul animalelor.
Dar având în vedere cât de asemanator cu noi actioneaza animalele, ca împartasesc reactiile noastre fiziologice, au aceleasi expresii faciale si poseda acelasi tip de creier, n-ar fi oare cu adevarat straniu daca experientele noastre interne ar fi radical diferite?“
— FRANS DE WAAL