Mic curs de autoaparare intelectuala
Exercitarea autoapararii intelectuale este un act de responsabilitate civica. Este ceea ce m-a motivat sa scriu cartea de fata, care ofera o introducere in gandirea critica.
Normand Baillargeon
Care este relatia dintre democratie si gandirea critica? Ce trebuie sa stie un cetatean dintr-o democratie pentru a face sa aiba sens cuvantul democratie?
In cartea de fata, pedagogul radical Normand Baillargeon ii invata pe cititori cum sa citeasca, sa deconstruiasca si sa puna intrebarile necesare pentru a se proteja de manipularile guvernantilor, ale autoritatilor si ale altor elite.
Indiferent daca subiectul este chemarea la ceea ce ni se prezinta drept razboi fara varsare de sange, controversa din jurul Designului Inteligent, intelegerea cheltuielilor militare ale guvernului sau pur si simplu cititul presei, Baillargeon ii invata pe cititori sa evalueze informatia si sa aleaga realitatile din amalgamul informational generat de oficialitati sau de media.
In spiritul aparatorilor gandirii critice din fiecare epoca, si incluzand Detectorul de baliverne al regretatului celebru om de stiinta Carl Sagan si parerile lui George Orwell cu privire la uzul si abuzul politic asupra limbajului, cartea de fata ii inzestreaza pe cititori cu instrumentele necesare pentru a-si lua in propriile maini educatia de cetateni.
Normand Baillargeon este autorul mai multor carti de gandire critica. Preda istoria pedagogiei si psihologia educatiei la Universitatea Quebec din Montreal, Canada.