Între adevar istoric si inventie narativa, romanul lui Matteo Strukul îl aduce în prim-plan pe Michelangelo Buonarroti într-un moment de tensiune cu Biserica si ne ofera imaginea fascinanta a unui oras – Roma – si a unei lumi pline de conspiratii si tradari, dar si de prietenie profunda si iubire.
Michelangelo ereticul este povestea unei scurte perioade (1542–1547) din viata genialului artist, când, gratie si prieteniei cu Vittoria Colonna, cunoscuta poeta a Renasterii italiene, adera la grupul Spiritualilor, care-si propunea o schimbare în sânul Bisericii Catolice tot mai corupte.
Spiritualii intra însa în vizorul Inchizitiei, si doar prestigiul imens îl salveaza pe Michelangelo de la a fi declarat eretic si tratat ca atare.
Toate framântarile sale legate de o Biserica de care era tot mai dezamagit sunt perfect sintetizate în opera descrisa de el ca „tragedia“ vietii sale, monumentul funerar al Papei Iulius II din biserica San Pietro in Vincoli, având drept figura centrala statuia lui Moise.
Nemultumit de faptul ca Moise, asa cum îl sculptase, priveste spre altar, Michelangelo reuseste în doar doua zile sa modifice traiectoria privirii