Mintea in buddhismul Mahayana
Cartea de fata contine descrierile fundamentale ale naturii, functiei si clasificarilor mintii in acord cu explicatiile din Abhidharma, prezentate in modul cel mai clar si inteligibil de Maestrul Geshe Rabten.
Ca rezultat al desavarsitei sale stapaniri a Dharmei, nu doar in termenii intelegerii intelectuale, dar si in cei ai realizarii complete, invataturile sale sunt caracterizate de simplitate, claritate si precizie, ceea ce ii permite cititorului sa-si formeze o imagine lipsita de ambiguitate a subiectelor filozofice complexe si profunde.
El prezinta lucrurile intr-o asemenea maniera incat tema complexa a invataturii nu ramane un joc de cuvinte intelectual arid, sau un divertisment al mintii, ci aduce intreaga tematica intr-o forma vie si tangibila ce poate fi comparata direct cu experienta proprie a fiecaruia, putand fi prin urmare aplicata la transformarea mintii.
In ultima instanta, intreaga invatatura a lui Buddha nu este altceva decat o suma de metode pentru antrenarea mintii, dat fiind ca radacina tuturor suferintelor ca si sursa intregii fericiri exista in sfera mintii.
Gonsar Tulku Rinpoche
Cuprins
Cuvant inainte 5
Prefata autorului 13
Prefata traducatorului 14
Introducere 17
Partea I Un model epistemologic al mintii
Capitolul I. Subiecte 25
Capitolul II. Perceptia si conceptia 39
Capitolul III. Mintea ideala 59
Capitolul IV. Mintea ne-ideala 83
Capitolul V. Obiectele 101
Partea II Un model psihologic al mintii
Capitolul VI. Minti originare si factori mentali 113
Capitolul VII. Factorii mentali omniprezenti, factorii care determina obiectul si factorii variabili
Capitolul VIII. Factorii mentali benefici 141
Capitolul IX. Factorii mentali daunatori 155