Minunatele ispravi ale vestitului cavaler Don Quijote
La 400 de ani de la aparitia primei sale parti si la 390 de ani de la aparitia celei de-a doua, "Don Quijote de la Mancha" continua sa fie una dintre cele mai traduse si citite carti din literatura universala.
O noua versiune romaneasca, la o jumatate de secol dupa prima, devenise demult necesara.
Cea de fata, realizata intr-un spirit de maxima fidelitate fata de original si intr-o limba cat mai apropiata de romana actuala, inlesneste cititorului un contact mai proaspat cu primul roman modern si, totodata, cu cea mai complexa si mai greu de definit naratiune pe care au dat-o de a lungul timpului literaturile europene.
Roman comic irezistibil si meditatie metafizica deschisa oricaror interpretari, "Don Quijote" este o epopee a oamenilor care se incumeta sa si remodeleze lumea ori au curajul sa-i iubeasca si sa-i urmeze pe smintitii singuratici cu suflet mare si credinta in Dumnezeu.
Don Quijote si Sancho Panza isi poarta umanitatea in umbra inaccesibila a unei Dulcinee inaparente.
Romanul lui Cervantes a devenit un adevarat mit modern in care fiecare om isi cauta necontenit reprezentarile propriilor exuberante si melancolii, razand si plangand si, mai ales, incercand sa inteleaga ce se intampla cu noi pe lumea aceasta.