Mysterium Coniunctionis. Separarea si compunerea contrariilor psihice in alchimie. Opere complete vol. 14.1
„Prima parte a acestei lucrari este dedicata temei contrariilor si a unificarii lor, a doua parte prezentarii si comentarii unui
tratat de alchimie care, editat evident de un cleric, apartine probabil secolului al XIII-lea si reveleaza într-un mod foarte specific o stare de spirit în care crestinismul si alchimia se întrepatrund.
El încearca, cu ajutorul Cântarii Cântarilor, sa contopeasca ideile aparent heterogene de provenienta crestina si filosofica în forma unei avalanse imnice.
Acesta este textul asa-numitei Aurora consurgens I (sau Aurea hora) care i-a fost atribuita dintotdeauna lui Thomas din Aquino."
C.G. Jung
*
„Astazi apar o multime de tendinte care ar dori sa elimine inconstientul înca nerecunoscut general, prin explicarea ipotezei acestuia ca prejudiciu personal al acelora care se servesc de aceasta ipoteza.
În mod ciudat, aici nu se iau în consideratie dovezile prezentate din cauza prejudecatii cunoscute ca psihologia nu ar fi nimic altceva decât o parere subiectiva preconceputa.
Trebuie sa recunoastem ca în nici un alt domeniu nu exista un pericol atât de mare ca cercetatorul sa cada victima presupozitiilor sale subiective.
Cu siguranta el trebuie sa ramâna constient în mare masura de ecuatia sa personala.
Oricât de tânara ar fi psihologia proceselor psihice inconstiente, ea a ajuns totusi la constatarea anumitor fapte care se bucura din ce în ce mai mult de recunoasterea generala.
Printre acestea se numara structura antagonica a psihicului pe care o are în comun cu toate procesele naturale.
Cele din urma sunt fenomene energetice care reies mereu dintr-o stare mai putin probabila de tensiune a contrariilor.
Aceasta formulare are chiar o semnificatie speciala pentru psihologie, caci constiinta ezita de regula sa vada sau sa recunoasca antagonismul propriului sau fundal, desi tocmai de acolo îsi trage energia."
C.G. Jung
*
„Cercetarea simbolisticii alchimice, ca si preocuparea cu mitologia nu sunt mai îndepartate de viata decât este anatomia comparata de anatomia omului viu.
Dimpotriva, alchimia ne serveste drept o adevarata vistierie a simbolisticii a carei cunoastere este extrem de utila pentru întelegerea proceselor nevrotice si psihotice. Invers, psihologia inconstientului poate fi folosita în acel domeniu ale istoriei spiritului în care este vorba de simbolistica.
Tocmai aici apar întrebari a caror apropiere de viata si intensitate vitala le depasesc pe cele ale posibilitatii de utilizare terapeutica. Aici trebuie depasite înca multe prejudecati."
C. G. Jung