Akira Yoshimura este unul dintre cei mai importanti prozatori niponi din a doua jumatate a secolului XX. Scris în virtutea unei fascinante traditii literare, romanul Naufragii pune în scena o drama cu reverberatii mitice, al carei resort consta în suspendarea moralitatii.
Inspirat dintr-o veche legenda nipona, romanul al carui narator este Isaku, un copil de noua ani, ne poarta în mijlocul unei comunitati izolate, încremenita în traditii, al carei ritm este dictat de succesiunea anotimpurilor.
Ni se înfatiseaza o lume a pauperitatii, unde oamenii de la marginea marii se îndeletnicesc cu pescuitul, fac sare, pentru a o vinde în alte sate în schimbul cerealelor, se îndragostesc si cad prada geloziei, ducând o viata apasatoare, peste care pluteste mereu nelinistea asteptarii.
Însa traditia de a atrage prin focurile întrebuintate la facutul sarii vapoarele comerciale, o-fune-sama, ne dezvaluie violenta primitiva a comunitatii care, desi crede în perpetuarea sufletelor celor morti, este obligata sa ucida pentru a supravietui.