Naufragiul civilizatiilor
Trebuie sa li se dea atentie analizelor lui Amin Maalouf: intuitiile sale se dovedesc a fi predictii, atît de mult pare sa aiba prestiinta marilor schimbari din Istorie.Acum 20 de ani era preocupat de evolutia „identitatilor ucigase”; acum zece ani de „dereglarea lumii”.
Astazi ne explica de ce toate domeniile civilizatiei sînt amenintate de naufragiu.
De peste jumatate de secol, autorul observa lumea si o colinda.
Se afla la Saigon cînd s-a încheiat razboiul din Vietnam, la Teheran cînd s-a instaurat Republica Islamica.
În aceasta carte cuprinzatoare si plina de forta, el ni se arata ca spectator angajat si gînditor, combinînd istorisiri si reflectii, uneori povestind evenimente majore la care s-a întîmplat sa fie unul dintre putinii martori oculari, apoi asumîndu-si rolul de istoric mai presus de experienta sa personala pentru a ne explica prin ce derive succesive a trecut umanitatea de a ajuns în pragul dezastrului.
„Pornind de pe pamîntul meu natal au început tenebrele sa se raspîndeasca în lume”, scrie el, înainte de a evoca extinctia Levantului plural si socurile seismice ale lumii arabo-musulmane, ale caror replici au afectat, treptat, întreaga planeta.
Emite ipoteza noua a unei „mari rasturnari” care ar fi metamorfozat toate societatile umane si ai carei mostenitori buimaci am fi noi astazi.
Trebuie sa ne dezmeticim, conchide Maalouf.
Pachebotul oamenilor nu mai poate continua sa pluteasca astfel catre pierzanie.