Nexus este ultimul roman din trilogia Rastignirea trandafirie, scrisa de Henry Miller pe parcursul a zece ani, interzisa în Statele Unite ale Americii si publicata la Paris între 1949 si 1960.Romanul Nexus (1960), ultimul volum al trilogiei Rastignirea trandafirie, dezvaluie portretul unui scriitor format, care, dupa chinuitoare îndoieli si o multime de romane scrise în minte, reuseste în sfîrsit sa-si puna ideile pe hîrtie.
Faptul acesta însa pare sa atraga dupa sine o ruptura cu lumea atît de familiara din primele doua volume: minunatele povesti ale prietenilor autorului, paginile de analiza literara si sociala exista în continuare, sînt la fel de pline de spirit si umor, însa în ele se simte o umbra de cinism si de tristete.
Nexus este, paradoxal, volumul de ramas-bun al unui romancier aflat înca la începutul drumului, volumul care îi ofera lui Miller confirmarea destinului sau de scriitor, nelasîndu-i astfel nici o alta optiune decît sa continue sa scrie, confruntat în permanenta cu izolarea si responsabilitatea actului de creatie.
„Rastignirea trandafirie este capodopera lui Henry Miller – o descriere detaliata si amuzanta a eforturilor sale, financiare si spirituale, de a deveni scriitor. Însa dincolo de acest aspect, cele trei volume sînt pline de povesti despre prietenii sai, despre vecini sau fosti colegi, o umanitate colorata, într-o verva neobosita, prin intermediul careia Miller reuseste sa recreeze tonul si textura vremurilor de la începutul secolului XX.
Scrisa în stilul lipsit de conventionalism, pe alocuri naturalist, al prozei americane moderne, trilogia contine resurse inepuizabile de umor, mai ales în momentele în care Miller se transforma în obiectul propriilor reflectii.
Rastignirea trandafirie încearca sa spuna totul fara teama ca va spune prea mult si autorul ei se situeaza în permanenta de partea vietii si a creativitatii.” (Choice)
„Nimic nu se compara cu Henry Miller în momentele sale de maxima exaltare... Rastignirea trandafirie este cea mai ambitioasa opera a sa si una dintre cele mai bine scrise.” (Norman Mailer)
„Desi milioane de americani nu l-au citit pe Dostoievski si nu i-ar recunoaste numele daca l-ar auzi rostit, totusi milioane întregi descind direct din paginile lui si vin aici, în America…” (Henry Miller)
„Nu, oriunde te-ai rasuci, drumul e blocat. Nu-i nevoie sa-i invocam pe Dumnezeu, pe Diavol sau Soarta.
Dumnezeul întregii Creatii trage un pui de somn în timp ce noi ne dam de ceasul mortii ca sa solutionam marele puzzle.” (Henry Miller)