Prix Mediterranee 2018
Cind Jay Mendelsohn, in virsta de 81 de ani, se decide sa asiste la cursul despre Odiseea lui Homer – tinut de fiul sau –, cei doi, tata si fiu, pornesc, fara s-o stie, intr-o aventura a cunoasterii reciproce, inlesnita de lectura textului homeric.
Pentru batrinul Mendelsohn, fost cibernetician, cursul despre Odiseea pare a fi ultima sansa de a relua studiul clasicilor, pe care-l abandonase in liceu, in favoarea matematicii, dar si de a-si intelege fiul, scriitor si clasicist.
Pentru Daniel, infruntarea saptaminala cu tatal care ii pune la indoiala interpretarile se dovedeste iarasi a fi o ultima sansa: aceea de a patrunde secretele unui tata de multe ori dificil, aspru si necomunicativ.
Atunci cind cei doi se imbarca intr-o croaziera mediteraneeana ce reface traseul lui Odiseu, Daniel realizeaza ca inca are enorm de invatat de la batrinul sau tata.
O carte-hibrid, O odisee exploreaza domeniul fragil al relatiei tata-fiu, dar si tragedia batrinetii, a imposibilitatii de a-ti cunoaste cu adevarat parintii.
Mai presus de orice, cartea de fata e o poveste de dragoste. Mendelsohn isi croieste drum prin textul Odiseei, recompunind totodata o istorie mult mai personala, mai cuprinzatoare – cea a propriei familii.
Ambele odisee au in centrul lor rataciri, recunoasteri, intoarceri acasa.
Cartea intreaba si se intreaba: cum este posibil, de fapt, sa cunosti pe cineva cu adevarat?
The Wall Street Journal
Cu ajutorul lui Homer, Mendelsohn a inaltat un monument inchinat tatalui sau: o dovada extraordinara de dragoste filiala.
The Times Literary Supplement
O carte buna te face sa-ti doresti sa citesti mai mult, observa tatal lui Mendelsohn la finalul cursului.
Observatia este incredibil de adevarata in ce priveste aceasta zguduitoare noua odisee.
Alberto Manguel