Odiseea povestita de Penelopa, Circe, Calypso si celelalte
Odiseea nu e povestea calatoriei unui barbat, ci povestea de dragoste a mai multor femei.
A irezistibilei Calypso, care se indragosteste de naufragiatul Odiseu, dar in cele din urma, vazand ca dragostea nu-i este impartasita, il elibereaza de pe insula unde il tine captiv.
E povestea tinerei si frumoasei Nausicaa, ce se straduieste sa-l seduca pe erou, insa e nevoita sa accepte ca inima lui apartine altcuiva.
A dominatoarei Circe, care, desi uraste barbatii si le rezerva o soarta cruda celor ce ajung in preajma ei, este cucerita de sarmul irezistibil al mandrului Odiseu.
Si, desigur, a Penelopei, loiala lui sotie, care nu doar ca il asteapta devotata vreme de douazeci de ani, dar il si egaleaza in iscusinta si perseverenta.
In aceasta carte, ele sunt cele care povestesc peregrinarile mult incercatului erou.
Fiecare este protagonista cate uneia dintre etapele marii lui aventuri, perspectiva masculina fiind inlocuita cu o pluralitate de voci feminine, intre care si cea a protectoarei lui Odiseu, zeita Atena, mareata femeie divina din spatele maretului erou muritor.
Alternand ingenios punctele de vedere, Marilu Oliva readuce la viata o opera perena a umanitatii pentru publicul modern, imbogatind o cu o perspectiva feminina care ii reveleaza semnificatiile ascunse.
Cu talent si meticulozitate, Marilu Oliva isi propune sa reconstituie psihologia personajelor feminine din Odiseea.
Folosindu-se nu doar de textul epopeii, ci si de alte surse mitologice antice, autoarea umple „spatiile goale" din textul original cu o sensibilitate feminina straina culturii grecesti. - Corriere della Sera
In noua ei carte, Marilu Oliva spune povestea lui Odiseu din perspectiva personajelor feminine ale epopeii.
Desigur, nu lipsesc nici barbatii, dar ei isi lasa scuturile deoparte si isi dau la iveala fragilitatea. - La Repubblica
In stilul ei rafinat si antrenant, Marilu Oliva ne ofera o reflectie inedita si actuala asupra Odiseei, reusind sa sintetizeze pentru publicul modern temele centrale ale uneia dintre cele mai mari opere ale culturii antice. – Libroguerriero