Omer-pașa Latas - Premiul Nobel pentru Literatură 1961
Romanul este o relatare a vieţii generalului otoman de origine sârbă Omer-paşa Latas (1806-1871), trimis în Bosnia în 1850 de sultanul Abdul-Medjid pentru a impune autoritatea turcă.
Deşi supusă Istanbulului, Bosnia este în realitate condusă de cneji, dintre care voievodul Bogdan Zimonjić domneşte asupra regiunii Sarajevo.
Şi pe aceşti cneji va încerca Omer-paşa să-i supună.
În jurul lor, ca pe o tablă de şah, se încrucişează mai multe figurine: regina – soţia seraschierului; nebunul – Costache Nenişanu, care îşi pierde minţile din dragoste; tura – servitorul paşei, care îl protejează pe acesta şi îi satisface viciile; pionii – soldaţii, foşti austrieci sau croaţi trecuţi la legea islamică.
O extraordinară frescă istorică ce dovedeşte încă o dată măiestria cu care Ivo Andrić, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, stăpâneşte arta miniaturii.
„...Iar apoi – pe un cal alb cu hăţurile aurite şi ciucuri roşii, într-o uniformă verde-închis, brodată cu aur, zvelt şi parcă turnat – seraschierul Omer-paşa.
Semăna puţin cu o nălucă, una neaşteptat de blândă şi de binevoitoare.
De parcă nu călărea, ci plutea pe un nor.
Uimită şi plină de admiraţie, mulţimea vedea, necrezându-şi ochilor, cum licărul soarelui la asfinţit îi cade pe piept şi îi luminează faţa cu barba uşor încărunţită şi cu o expresie de demnitate gravă şi de blândeţe enigmatică.”
„Ivo Andrić posedă acel dar extrem de rar cu care sunt bine-cuvântaţi unii scriitori de romane istorice de a crea o atmosferă de epocă plină de culoare locală şi, în acelaşi timp, nişte personaje care ar fi putut foarte bine trăi în ziua de azi.”
(The Times Literary Supplement)
„Poate contextul istoric le este necunoscut multora dintre cititori, însă problemele abordate – bine şi rău, identitate şi destin – sunt universale.”
(Kirkus Reviews)