Omilii, comentarii si adnotari la Geneza
Omilia ?populara?, comentariul savant si adnotarea filologica, toate prezente in acest volum, ne dezvaluie modul in care Antichitatea crestina s-a raportat la text, la textul privilegiat. Aceasta practica ofera indicii despre aproprierea antica a alteritatii, in ipostaza ontologica: textul interpretat este cel al Genezei, al naratiunii inceputului. Volumul cuprinde, intr-o alaturare inedita, toate textele exegetice origeniene dedicate explicit tratatului biblic al Genezei: omilii, comentarii, adnotari. Tehnica hermeneutica, vizibila astfel in tripla sa ipostaza, sugereaza valentele interpretului: posteritatea exegetica va recurge adesea la sugestiile lui Origen in clarificarea textului comentat.
Origen (c. 185-254) s-a nascut in Alexandria. A profesat filologia, a audiat cursuri de filosofie in capitala Egiptului, centru cultural important al vremii.
Renunta la cariera profana si se dedica instructiei religioase si culturale a candidatilor la botez intr-o ?scoala catehetica?. Devine renumit pentru eruditia sa, dar si pentru dedicarea fata de Logosul divin.
Calatoreste mult, vizitind comunitatile crestine din Imperiu. Hirotonit preot in afara Egiptului, este silit sa paraseasca Alexandria si sa se stabileasca in Cezareea Palestinei.
Aici intemeiaza o alta ?scoala?, ce isi propune ca scop asumarea unui crestinism activ, educat, urban.
Participa la dispute teologice, unde este apreciat pentru agilitatea sa teologica.
Moare la putin timp dupa ce, cu ocazia unei persecutii anticrestine, este inchis si torturat. Opera origeniana, reputata a fi cea mai ampla din intreaga literatura antica, a supravietuit doar in parte. Mai mult, majoritatea textelor origeniene este disponibila astazi doar in traducere latina. Reprezentativa pentru situatia operei origeniene este faimoasa lucrare Despre principii, transmisa doar in ultima sa treime in originalul elin.