Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Revolta Roboților David Icke

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRȚI
ÎN CURS DE APARIȚIE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Opere 15. Titus Andronicus. Zadarnicele chinuri ale dragostei
Opere 15. Titus Andronicus. Zadarnicele chinuri ale dragostei
Editura: Tracus Arte
Data aparitiei: 2019
Numar de pagini: 454
Autor(i): William Shakespeare
Editura: Tracus Arte
Colectia: Shakespeare pentru mileniul trei

Titus Andronicus este una dintre putinele creatii dramatice shakespeariene care nu au o sursa literara, dramatica sau istorica.

Piesa nu dramatizeaza evenimente din istoria Romei, ci inventeaza o Roma în care coexista republica, imperiul si monarhia, cu institutiile si datinile lor specifice cu tot, în care este neclar daca succesiunea ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Opere 15. Titus Andronicus. Zadarnicele chinuri ale dragostei

Opere 15. Titus Andronicus. Zadarnicele chinuri ale dragostei

Titus Andronicus este una dintre putinele creatii dramatice shakespeariene care nu au o sursa literara, dramatica sau istorica.

Piesa nu dramatizeaza evenimente din istoria Romei, ci inventeaza o Roma în care coexista republica, imperiul si monarhia, cu institutiile si datinile lor specifice cu tot, în care este neclar daca succesiunea este ereditara sau electiva.

Dupa cum arata T. J. B. Spencer, piesa „înglobeaza toate institutiile politice pe care le‑a avut Roma vreodata”, fiind, „mai curând, un rezumat al politicii romane”. (Nicoleta Cinpoes)

La fel ca Furtuna, Zadarnicele chinuri ale dragostei nu are la baza o sursa evidenta, desi subiectul piesei face aluzie clara la Curtea franceza: regele Henric de Navarra (redenumit Ferdinand în piesa) a avut în suita sa un Maresal de Biron (devenit în piesa Berowne) si un Duce de Longueville (transformat în Longaville); ambii au luptat de partea lui în razboiul civil francez din anii 1589-1592.

Mai mult, Biron era cunoscut în Anglia ca aliat si consilier al lui Robert Devereux, al doilea conte de Essex, conducând în anul 1591 o armata englezeasca în sprijinul lui Henric.

A existat si un maresal de Mayenne, care, însa, catolic fiind, nu facea parte din anturajul regelui hughenot al Navarrei.

Cu toate acestea, William Carroll si Richard David consemneaza ca posibila sursa de inspiratie doua solii franceze primite de regele Navarrei: cea dintâi, din 1578, a avut-o în primplan pe sotia sa înstrainata, printesa Marguerite de Valois, însotita de mama sa, iar cea de-a doua, din 1586, doar pe regina Caterina de Medici însasi.

Michael Dobson si Stanley Wells mentioneaza si ei posibilitatea ca Shakespeare sa se fi inspirat dintr-o consemnare (astazi pierduta) a unei singure vizite diplomatice efectuate în 1578 de catre cele doua doamne, având ca miza viitorul provinciei Aquitania, care facea parte din zestrea printesei Marguerite. (…)

Zadarnicele chinuri… ramâne un text memorabil si prin alte lucruri: este prima piesa cu numele autorului Shakespeare mentionat pe pagina de titlu; are cele mai multe perechi de îndragostiti (Regele si Printesa, Berowne si Rosaline, Longaville si Maria, Dumaine si Katharine; Armado si Jaquenetta); are pasajul cel mai erotic din toate piesele lui Shakespeare (IV, 1), precum si cele mai multe secvente cantabile, putând fi lesne montata ca musical. (Andreea Șerban)

Traia odata în Britania cea îndepartata si încetosata un rege celt pe nume Cunobeline, care s-a ridicat împotriva dominatiei romane.

Din aceasta legenda eroica, Shakespeare pastreaza doar câteva elemente de intriga în Cymbeline, piesa pe care o prezinta londonezilor în 1611.

Suficient de intensa pentru a fi fost mult timp considerata o tragedie, ea se înmoaie spre final, ca mai toate creatiile târzii ale Bardului, pasind dinspre tristetea Regelui Lear, prin intermediul temei reconcilierii familiale, spre certitudinile Furtunii si seninatatea Povestii de iarna.

De aceea, ca si acestea din urma, Cymbeline este încadrata mai confortabil în categoria comediilor târzii, a romance-urilor, a feeriilor.

Deciziile nesabuite ale regelui si relatia dificila cu fiica sa amintesc de hybris-ul lui Lear, dar, aici, Shakespeare cârmeste spre un teritoriu mai putin tulburator, dându-le personajelor centrale sansa atât la viata, cât si la împacare si fericire.

S-a spus adesea ca motivul pentru care autorul introduce iertarea si izbavirea în paradigma lui dramatica este de natura personala: obosit si îmbatrânit, el îsi pune la cale retragerea în orasul natal, unde spera – asa cum, din fericire, s-a si întâmplat – ca una dintre fiicele neglijate pâna atunci sa-i fie alaturi în ultimii ani de viata.

Asa ca, în loc sa închipuie framântari extreme, suferinta si patos, el alege, pentru ultimele sale productii scenice, o detensionare treptata a actiunii, o atmosfera molcoma, o alunecare spre basm mai pronuntata decât în comediile din tinerete.

Cymbeline prezinta foarte clar simptomele pregatirilor autorului pentru iesirea din viata artistica si publica. (Dana Percec)
Carti scrise de acelasi autor:
William Shakespeare - Pachet William Shakespeare (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 10. Comedia erorilor. Iulius Caesar. Othello (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 6. Cum va place. Doi tineri din Verona. Henric al VI-lea, Partea intai (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 7. Antoniu si Cleopatra. Henric al VI-lea Partea a doua. Henric al VI-lea Partea a treia (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - William Shakespeare Opere. Comediile. Editie de lux (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Romeo si Julieta (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Eduard al III-lea (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Viata si moartea regelui Richard al III-lea (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 3. A douasprezecea noapte. Doi veri de stirpe aleasa. Nevestele vesele din Windsor (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 11. Richard al II-lea, Henric al IV-lea (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Hamlet (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - William Shakespeare Opere. Drame istorice. Drame antice. Tragedii (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 14. Regele Lear. Pericle (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 12. Henric al V-lea. Henric al VIII-lea. Sir Thomas More (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 13. Romeo si Julieta. Totu-i bine cand se sfarseste bine. Coriolanus (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 15. Titus Andronicus. Zadarnicele chinuri ale dragostei (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 16. Cardenio, Poeme (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Imblanzirea scorpiei (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 2. Hamlet (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Visul unei nopti de vara (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - A douasprezecea noapte. Totu-i bine cand sfarseste (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Sonete. Furtuna. Opere volumul 1 (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 8. Richard al III-lea. Masura pentru masura. Poveste de iarna (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Henric al VI-lea (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Henric al IV-lea. Henric al V-lea (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 4. Imblanzirea scorpiei. Regele Ioan. Vis de-o noapte-n miezul verii (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 5. Negustorul din Venetia. Troilus si Cresida. Timon din Atena (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Sonete (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 9. Eduard al III-lea. Mult zgomot pentru nimic. Macbeth (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Opere 1. Sonete.Furtuna (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Macbeth (apare in curand - solicita acest produs)
William Shakespeare - Othello (apare in curand - solicita acest produs)

Ce parere ai despre cartea "Opere 15. Titus Andronicus. Zadarnicele chinuri ale dragostei" ?

Cine a cumparat Opere 15. Titus Andronicus. Zadarnicele chinuri ale dragostei, a mai cumparat si:
Cum sa fii pirat
Cressida Cowell
Pacatoasa
Tess Gerritsen
OZN. Pericol
Dan Apostol
Plantele psihotrope si constiinta
Romuald Leterrier
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE