Orient regal. Cinci ani la curtea Romaniei
Orient regal. Cinci ani la curtea Romaniei - Robert Scheffer
Mica razmerita vazuta din palat. - Maiestatile Lor îsi recapata puterile m strainatate; întoarcerea la castelul Peles. — Sosiri princiare: regina Natalia a Serbiei, arhiducele Karl-Ludwig si arhiducesa Maria-Theresa, printul von Wied, printul de Wales. - Serbari în onoarea lor. - Silueta printului von Bulow. - întoarcere la Bucuresti.
N-ar avea rost sa intram în amanuntele lunilor care au urmat dupa revenirea mea la Bucuresti. Pe lânga ocupatiile mele personale, cam monotone, mai era si monotonia aulica si provinciala, lecturile reginei, discutiile estetice fara cap si fara coada, admiratia frenetica a domnisoarei Vacarescu pentru Carmen Sylva, certuri cu baroana von Witzleben, din ce în ce mai coltoasa pe masura ce se apropia de mormânt, receptii mari si mici, reuniuni muzicale mediocre, vorbarie la ora ceaiului în prezenta regelui, cel mai adesea taciturn sau emitând doar câte o reflectie neînsemnata.
Vazute de la distanta, toate aceste fapte marunte, care compuneau viata cotidiana invidiata de multi, par sa fie lipsite de interes, meschine, fastidioase si demne cel mult de a fi celebrate de autorul lui Maître des forges, arbitrul elegantelor, doar daca domnul Paul Bourget nu se va hotarî sa ia drept cadru pentru unul din romanele lui atât de prestigios aristocrate curtea însasi.
Adulatorii sugerau în cele din urma ca palatul de la Bucuresti era un echivalent al celui din Ferrara, în mai bine, si ca renasterea româneasca o eclipsa pe cealalta, cea adevarata, care se scrie cu R mare.
Vorbele îi placeau lui Carmen Sylva si, cu pana sau cu penelul în mâna, asezata la pian, împodobita de lauri proaspat lacuiti, aduna trei muze intr-o singura regina.
Totusi seninatatea azilului palatin fu tulburata în luna aprilie de o mica razmerita ale carei motive am întârzia prea mult sa le relatam; numai spectacolul vazut din interior merita sa fie notat.
Poporul se îngramadise în piata palatului; a fost înconjurat de un cordon de trupe sub ordinul sagacelui prefect de politie.
Era întuneric când, ca urmare a unei manevre neinspirate, în loc ca plebea sa fie evacuata în strada, fu împinsa spre porti; atunci s-a crezut ca aveam sa fim luati cu asalt, când de fapt era bumai un fenomen de panica si o miscare dezordonata.
Deputatii, senatorii din opozitie perorau în saloanele de la parter rezervate aghiotantilor. Imbulzeala brusca îi înspaimânta.
Rupsera rândurile si începura sa întrebe, tipând cât îi tinea gura, unde erau iesirile secrete pe care ar fi putut sa fuga.
Spaima lor era comica. Având deplina libertate sa umblu pe culoare si prin apartamente, atât publice cât si private, ma delectam cu neprevazutul reprezentatiei...
CUPRINS:
Introducere
I. Sosirea la Bucuresti si instalarea la palat. -Prezentarea la rege si la regina. - Schita a curtii.
Peisaje si impresii. - Primavara la palatul Cotroceni. Plecarea ia castelul Peles
II. Sinaia si castelul Peles. - Viata care se ducea acolo. Portretul lui Carmen Sylva. - Domnisoara Elena Vacarescu si importanta ei
III. Portretul printesei Josephine von Hohenzollem-Sigmaringen. - Sosirea lui Pierre Loti. - Poetul Alecsandri. - Portretul printesei-mame von Wied. - Turneu academic: C. Doucet, F. Coppee, Sully Prudhomme, Octave Feuillet, Leconte de Lisle, Emile Augier, Gounod, doamna J. Adam
IV. Mica razmerita vazuta din palat. - Maiestatile Lor îsi recapata puterile în strainatate; întoarcerea la castelul Peles. - Sosiri princiare: regina Natalia a Serbiei, arhiducele Karl-Ludwig si arhiducesa Maria-Theresa, printul von Wied, printul de Wales. — Serbari în onoarea lor. - Silueta printului von Btilow. - întoarcere la Bucuresti