O carte fundamentala despre alchimiile intoxicarii si ale creativitatii. De la paradisurile dezvaluite prin substanta-revelator, pâna la decaderile zilei de dupa.
"Cunoastem îndeajuns de bine natura umana ca sa stim ca un om care cu o lingurita de dulceata poate sa-si ofere pe loc tot ce-i mai bun din cer si pe pamânt nu-si va câstiga nici a mia parte prin munca. (...) Dar a doua zi! Groaznica zi! Toate organele slabite, obosite, nervii destinsi, pofta de-a plânge, ca o gâdilatura, imposibilitatea de a te apuca de un lucru sustinut îti arata fara menajamente ca ai jucat un joc interzis. "
(Charles Baudelaire)
Un capitol de baza din literatura dedicata "combustibililor" creativitatii - vinul si hasisul, în cazul de fata -, volumul lui Baudelaire este în acelasi timp o impresionanta autobiografie chimica si un text fundamental de istorie culturala.
Perioada decadenta, în care autorul "Florilor raului" a jucat un rol principal, îsi scoate la iveala obiceiurile, viciile si practicile ale caror finalitate construieste astazi profilul unei epoci literare.