Paradoxul puterii - Cum câștigi și cum pierzi influențaO perspectiva asupra tiparelor ascunse ale puterii din societate, politica si propriile noastre vieti!
Renumit expert în originile biologice ale emotiei umane, dr. Keltner studiaza modul în care compasiunea, veneratia, iubirea si alte emotii influenteaza etica.
Cercetarile sale vizeaza, de asemenea, fenomenul puterii, statutul social si problema inegalitatii sociale.
Concluziile lui Keltner par a fi de-a dreptul paradoxale: autorul sustine faptul ca indivizii machiavelici au mai putine sanse decât cei altruisti sa capete putere si ca în companiile în care sunt multe femei în pozitii de conducere exista o probabilitate mai mare ca inovatia si profitul sa creasca.
Pe de alta parte, toti cei care obtin puterea, spune el, tind sa devina egoisti, lipsiti de empatie, violenti si sa-si justifice actiunile creând mituri ale propriei superioritati înnascute.
Nascut în 1962 în Jalisco, Mexic, Dacher Keltner provine dintr-o familie de intelectuali.
În copilarie, a locuit într-un cartier sarac, a cunoscut oameni de conditie modesta si a fost martorul direct al discriminarilor sociale si rasiale. Aceasta prima experienta avea sa fie decisiva în cariera sa: Keltner a revolutionat perspectiva sociologiei si a psihologiei sociale cu privire la fenomenul saraciei si la relatia dintre omul simplu si putere.
A demonstrat, cu argumente convingatoare, ca anumite puncte de vedere si mentalitati dominante sunt complet eronate.