Parintele constient sau cum sa ne transformam pe noi pentru a avea copii puternici
Copiii nu te asculta? Ai ajuns, desi îti repugna acest lucru, sa recurgi la santaj si la pedepse pentru a-i determina sa lase calculatorul si sa se apuce de teme? Intri astfel într-un cerc vicios, trecând de la resemnare la o lupta zadarnica cu morile de vânt. Dar daca solutia ti-ar sta la îndemâna, daca lucrurile s-ar putea transforma radical printr-o simpla schimbare de perspectiva?
În urma unei îndelungi experiente în lucrul cu familiile, dr. Shefali Tsabary ne propune o solutie ce s-a dovedit utila pentru crearea si mentinerea unor relatii armonioase parinte-copil: transformarea stilului de parentaj din unul inconstient, transmis ca atare din generatie în generatie, într-unui constient, centrat asupra nevoilor reale ale copilului.
Astfel, ea ne arata ca menirea parintelui nu este aceea de a modela caracterul copilului si de a-i indica drumul, ci aceea de a-l însoti pe calea sa, cu acceptare si iubire, cu o continua uimire în fata sufletului ce înfloreste sub ochii sai, Când un parinte actioneaza constient si nu automat, în virtutea celor deprinse de la propriii educatori, comportamentul copilului se va îmbunatati de la sine.
Cartea ofera parintilor si viitorilor parinti o metoda eficienta, de roadele aplicarii careia se vor bucura atât ei, cât si cei mici.
A fi parintele perfect e o iluzie. Nu exista parinte ideal si copil ideal.
Parintele constient subliniaza provocarile inerente cresterii unui copil, întelegând pe deplin ca, în calitate de parinte, fiecare dintre noi încearca sa fie cât de bun poate, folosind resursele pe care le are la dispozitie.
Obiectivul acestei carti este acela de a pune în evidenta modul în care am putea identifica si capitaliza lectiile emotionale si spirituale inerente procesului de parentaj, astfel încât sa le putem folosi pentru propria dezvoltare, care, la rândul ei, va duce la capacitatea de a fi un parinte mai eficient. Ca parte a acestei abordari, ni se cere sa ne deschidem în fata posibilitatii ca imperfectiunile noastre sa fie, de fapt, cele mai pretioase instrumente de schimbare.
Se poate ca pe parcursul lecturii sa existe momente în care materialul sa trezeasca sentimente inconfortabile. îi invit pe toti cei care au astfel de sentimente pur si simplu sa observe energia respectiva. Ia o pauza de la lectura si stai cu sentimentele care apar. Facând asta, ai putea sa descoperi ca metabolizezi spontan sentimentele respective. Brusc, ceea ce se spune începe sa aiba mai mult sens.
Parintele constient este scrisa pentru oricine are de-a face cu un copil de orice vârsta. Fie ca esti parinte singur, un tânar adult care planuieste sa îsi întemeieze o familie sau care si-a întemeiat recent una, un parinte de adolescenti, un bunic sau o persoana care îngrijeste copii, asumarea unui angajament fata de principi¬ile generale evidentiate în carte poate duce la transformarea ta si a copilului.