Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Misterul din Bucegi, pachet 7 volume

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZARI
OFERTE SPECIALE
COLECŢII ŞI PACHETE
SERIA NEAGRĂ de
ROMANE POLIȚISTE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca
Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca
Editura: Cetatea de Scaun
Data aparitiei: 2013
Numar de pagini: 570
Autor(i): Gheorghe Onisoru
Editura: Cetatea de Scaun
Disponibilitate: In stoc

Cazul Vasile Luca:cum a ajuns ministrul de finante al lui Gheorghiu Dej, detinut politic in inchisoarea de la Aiud!

Pecetea lui Stalin este o lucrare care îsi propune sa ne introduca în culisele luptei pentru putere din România anilor 1948 – 1952, pornind de la evenimentele care au condus la înlaturarea ...
Pret: 36,00 lei
buc.
CARTI » Istorie » Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca

Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca

Cazul Vasile Luca:cum a ajuns ministrul de finante al lui Gheorghiu Dej, detinut politic in inchisoarea de la Aiud!

Pecetea lui Stalin este o lucrare care îsi propune sa ne introduca în culisele luptei pentru putere din România anilor 1948 – 1952, pornind de la evenimentele care au condus la înlaturarea din fruntea Partidului Muncitoresc a tripletei Ana Pauker – Vasile Luca – Teohari Georgescu. Bazându-se prepondent pe informatiile din arhivele comunismului si ale Securitatii, autorul aduce în discutie numeroase elemente legate de lupta pentru putere în partidul comunist, de contextul care a condus la pactul cu legionarii si, mai ales, despre rolul nefast al lui Stalin asupra istoriei românilor.”

În spatele lucrarii pe care va invit sa o parcurgeti, dragi cititori, se afla un proiect de cercetare început acum 15 ani. Totul a debutat în momentul în care am avut prilejul sa studiez în Arhiva Serviciului Român de Informatii, care tocmai devenise accesibila istoricilor, voluminoasele dosare care cuprindeau documente privind urmarirea, anchetarea si actele trimise instantelor de judecata în câteva cazuri celebre care au marcat istoria României dupa 6 martie 1945.

Între altele, urmarind în anul 1997 cazul fostului Partid National taranesc, m-au atras si cazurile celebrei triplete Ana Pauker – Vasile Luca – Teohari Georgescu înlaturate din conducerea Partidului Muncitoresc Român în anul 1952. ... Totusi, înainte de anul 2000 lipseau înca numeroase informatii pentru reconstituirea periodei 1948 – 1952, acestea fiind accesibile abia în ultimii ani dupa ce fondurile documentare provenind de la fostul Comitet Central al Partidului Comunist Român au putut fi consultate la Arhiva Nationala Istorica Centrala.

Dupa ce am parcurs si aceasta etapa a cercetarii noastre am putut sa ne îndeplinim vechiul nostru obiectiv, realizarea unei studiu în care, pornind de la cazul lui Vasile Luca, sa insistam asupra mecanismelor luptei pentru putere din România în primii ani ai regimului Gheorghiu-Dej si a influentei pe care modelul stalinist a avut-o în privinta evolutiilor politice de la Bucuresti...

Pe parcursul lucrarii de fata ne-am propus ca, pornind de la cazul lui Vasile Luca – care, în fond, a stat la baza declansarii operatiunii de eliminare a întregului grup dirijat de Ana Pauker – sa analizam evenimentele din 1952, anchetarea „deviationistilor” si, desigur, procesul lotului Luca din octombrie 1954. În centrul atentiei se va afla, asadar, cazul ministrului de Finante, dar fara îndo ala vom starui si asupra situatiei Anei Pauker si a lui Teohari Georgescu, precum si a celorlalti colaboratori si, sa le spunem folosind terminologia oficiala, complici ai lui Luca de la minister.

(prof. univ. dr. Gheorghe Onisoru)

Ce parere ai despre cartea "Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca" ?

Abonare newsletter
	
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
Pericolele nebanuite ale campurilor electromagnetice 5G
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE